INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Subotica: Izmenjeni projekti da sinagoga ostane ista

06.03.2015. | Novosti

Projektna dokumentacija za severnu fasadu Sinagoge, enterijer, elektroinstalaterske radove, mašinsku instalaciju i uređenje dvorišta, predstavljena je ovih dana u subotičkoj Gradskoj kući.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Beogradskoj Kompaniji „Mašinoprojekt-kopring” je, u okviru projektnog zadatka, poverena revizija glavnog arhitektonsko-građevinskog projekta rekonstrukcije i restauracije enterijera, izrada glavnog projekta eletroinstalacija, glavnog projekta termotehničkih instalacija i instalacije ventilacije, uređenje dvorišta Sinagoge sa revitalizacijom ograde i statička provera cele konstrukcije.

Prilikom prezentacije objašnjeno je da su raniji projekti morali biti revidirani, kako bi u ovaj spomenik kulture od izuzetnog značaja mogli da se utkaju savremeni materijali i tehnologije. S obzirom na to da je prvobitno bilo zamišljeno da subotička Sinagoga bude multifunkcionalni centar za velike koncerte i druge velike događaje, sa izuzetno bogatom scenskom tehnikom, posebnom ventilacijom i podzemnim aneksom gde bi bile smeštene prateće prostorije za izvođače, garderoba i sanitarni čvorovi, revizijom dosadašnjih glavnih projekata Sinagagoga se u potpunosti čuva u izvornom obliku. Predviđena je restauracija kompletnog objekta sa obradom i osvetljenjem, a u objektu će moći da se održavaju izložbe, manji koncerti i skupovi i verski obredi

Ideja stručnjaka „Mašinoprojekt-kopringa” je da se, kada je reč o enterijeru, svim radovima, podrazumevajući i one najspecifičnije (restauratorski i slikarski radovi, zamena vitraža, podnih i zidnih obloga i svega što čini enterijer), kao i materijalima predviđenim ovim projektom, vrati prvobitno stanje i izgled Sinagoge.

Tako će, na prime, kod elektroinstalacija, koristiti originalne svetiljke, ali će se u njih ugraditi LED sijalice od 11 vati, kao savremeni izvori svetlosti, koje zamenjuju klasičnu sijalicu od 75 vati. Novo osvetljenje predviđeno je jedino u radnim prostorijama iza oltara.

Vodiće se računa da se temperatura objekta održava na oko 12 stepeni, dok će se sistemom ventilacije obezbediti kontrola unutrašnje vlažnosti vazduha radi sprečavanja neželjene kondenzacije na hladnim površinama. Planirano je podno grejanje sa plastičnim polietilenskim cevima koje su postavljene u cementnu košuljicu, dok je na nivou galerije planirano grejanje podnim konvektorima postavljenim u nivou poda, pored spoljnih prozora. Predviđeno je i grejanje u tavanskom prostoru, a njegova jedina svrha je održavanje temperature kupole i sprečavanje kondenzacije sa unutrašnje strane objekta.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;