EBRD obustavlja izgradnju hidroelektrane u Makedoniji?

26.02.2015. | Tanjug

„Evropska banka za obnovu i razvoj“ (EBRD) sve je bliža odluci da odustane od finansiranja hidroelektrane Boškov most u blizini Debra u Makedoniji, zbog velikog protivljenja aktivista za zaštitu životne okoline.

Iz EBRD-a je službeno saopšteno da je u toku izrada „nove“ studije i da do njenog završetka neće biti nikakvih aktivnosti, prenosi makedonski portal „Kapital“.

- Zbog žestoke reakcije stručnjaka ekologa i zabrinuti šire javnosti radovi na terenu su veoma otežani i velika je verovatnoća da odustanemo – navodi se u saopštenju EBRD-a.

Izgradnja hidroelektrane Boškov most u Makedoniji poslednjih godina izaziva mnoge kontroverze. Na međunarodnom polju sprovodi se peticija protiv njene izgradnje koju je do sada potpisalo više od 100.000 ljudi koji žele da zaštite nacionalni park Mavrovo.

Cela stvar je je stigla do Saveta Evrope, koji već radi analizu da li „Boškov most“ i „Lukovo polje“ krše Konvenciju o zaštiti životne sredine.

S druge strane, „Elektroprivreda Makedonije“ (ELEM) planira da iz hidroelektrane Boškov most dobija 117 gigavatčasova (GWh) električne energije, što čini 10 odsto ukupne sadašnje proizvodnje električne energije iz hidroelektrana u zemlji.

Od potrebnih 84 miliona evra potrebnih za izgradnju brane visoke 33 metara, planirano je da 65 miliona evra obezbedi EBRD.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...