INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Radovi na novom terminalu zagrebačkog aerodroma teku prema planu

25.02.2015. | seebiz.eu

Građevinski radovi na izgradnji novoga putničkog terminala Međunarodnog aerodroma Zagreb napreduju i odvijaju se u skladu s planom, bez kašnjenja. Betonska konstrukcija novoga terminala praktično je gotova, tako da su započeli radovi na čeličnoj konstrukciji krova i fasadi. Započeli su zidarski radovi, a ove godine očekuje se završetak gradnje krova i fasade terminala.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Nova bi zgrada zajedno s pratećim objektima trebala biti gotova u prosincu 2016. godine kad bi trebala dobiti upotrebnu dozvolu.

Novi putnički terminal Međunarodnog aerodroma Zagreb prostiraće se na 65 hiljada kvadratnih metara. Ukupna investicija je 331 miliona evra, od čega 243 miliona evra za dizajn i izgradnju terminala, a 88 miliona evra rezervisano je za održavanje aerodromske infrastrukture.

Građevinski radovi na novom putničkom terminalu započeli su u decembru 2013. godine. Izvodi ih kompanija „Bouygues Batiment International“ zajedno sa hrvatskim firmama „Viaduktom“, „Kamgradom“, „Zagreb Montažom“ i „KFK tehnikom“. Trenutno je na gradnji terminala zaposleno približno 900 radnika.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je tokom obilaska radova, da je uobičajeno vreme pripreme projekata poput putničkog terminala aerodroma Zagreb između dve i po i tri godine, ali da nakon rešavanja papirologije radovi idu brzo.

- Koncesionar je dobar, ima osiguran novac i, koliko je nama poznato, radovi su dva i po meseca pre roka – rekao je Hajdaš Dončić dodajući da se, prema sadašnjoj dinamici radova, rok njihovog završetka krajem 2016. godine ne dovodi u pitanje.

Ocenio je da projekt pridonosi hrvatskom BDP-u i zapošljavanju i najavio je radove na drugim projektima kao što su obnova pruge Dugo Selo-Križevci i most Čiovo. Zamenica gradonačelnika grada Zagreba Sandra Švaljek dodala je kako se radi o važnom saobraćajnom infrastrukturnom objektu za Zagreb.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;