Srbija i Albanija grade auto-put i prugu (video)

20.02.2015. | Tanjug

„Tehnička radna grupa Srbije i Albanije danas (20. februar 2014.) će u Beogradu razmatrati projekte od regionalnog značaja – gradnju pruge i auto-puta koje će premijeri dve zemlje predstaviti u maju Evropskoj komisiji“, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Mihajlović je uoči sastanka radne grupe izjavila novinarima u Palati Srbija da će se razgovori pre svega fokusirati na gradnju auto-puta Niš-Priština-Tirana, kao i rekonstrukciju i dogradnju pruge Beograd-Bar, koja će najverovatnije od Podgorice imati nastavak ka Albaniji i lukama u toj zemlji.

Kako je navela, ta dva projekta za izgradnju auto-puta i pruge koštaju skoro dve milijarde evra, ali pošto je to veliki iznos, dve zemlje će se fokusirati na prioritete u tim projektima.

Ona je rekla da će tek biti razmotreno kako će se finansirati ti projekti s obzirom na to da Srbija i Albanija nemaju dovoljno novca i ne mogu više da se zadužuju, kao i da Srbija ima strateška pratnerstva sa pojedinim zemljama i da bi i tako mogla da obezbedi novac.

Mihajlović je podsetila da je pre desetak dana u Tirani formirana radna grupa koja se bavi infrastrukturnim projektima i istakla da je infrastrukturni razvoj uslov privrednog razvoja i stabilnosti zapadnog Balkana.

- Već danas ćemo imati okvirne dogovore o ta dva projekta, a za desetak dana ćemo se ponovio sastai u Tirani – rekla je Mihajlović, koja je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona je kazala da će u te razgovore biti uključeni i predstavnici Crne Gore i Prištine.

Radna grupa je formirana nakon dogovora premijera Srbije i Albanije Aleksandra Vučića i Edija Rame u avgustu prošle godine kada su u Berlinu predstavljeni projekti od regionalnog značaja.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...