Haremluk u Vranju čeka obnovu

19.01.2015. | J. Stojković | Večernje Novosti

Haremluk, kao deo Pašinog konaka, u kojem je 20 godina radio poslovni klub "Simpo", prilično je urušen jer su zakupci napustili zgradu u vlasništvu grada, pa lokalna samouprava traži novog strateškog partnera.

- U toku je priprema dokumentacije za reprezentativni objekat. Kada ga je, 1993, "Simpo" od grada dobio na korišćenje, zdanje je bilo pred rušenjem, pa je pomenuta kompanija mnogo uložila u uređenje. Tada je i sklopljen ugovor na 20 godina, kojim je predviđeno da "Simpo" ne plaća zakup, ali mora da brine o održavanju - objašnjava gradski pravobranilac Dragan Mihajlović, uz podsećanje da je Haremluk, kao spomenik kulture, u vlasništvu Republike, te da je već obezbeđena saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša.

Gradonačelnik Zoran Antić nema dilemu da će namena objekta biti ista, ali veruje da će se sada ugovori praviti pod drugačijim uslovima. Kaže, grad traži strateškog partnera koji želi da u strogom centru Vranja pokrene poslovni klub, kakav je do sada bio u Haremluku, ali i da uloži novac u obnovu čitavog Pašinog konaka.

Iako gradom pod Pržarom kruže razne priče, Antić navodi da se lokalnom rukovodstvu do sada niko nije javio sa konkretnom ponudom.

- Prilikom pregleda objekta, predstavnici grada zaključili su da je unutrašnjost dovedena gotovo do neprepoznatljivosti. Prethodni zakupac izneo je sav nameštaj i prateće elemente, te zdanje ostavio u neočekivano lošem stanju - zaključuje pravobranilac Mihajlović.

ISTORIJAT

Pašin konak čine dve zgrade podignute 1765: Selamluk, koji je bio konačište za muške članove pašine porodice i Haremluk, u kojem su tada bile smeštene pašine žene. Po oslobođenju od Turaka, konak je od ćerke Husein paše, Abdulj hanume, otkupio vladika Pajsije i poklonio ga gradu. Od 1881. ovde je bila smeštena Gimnazija, potom i Opština, a 1960. u zgradi je osnovan Narodni muzej.

 

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...