INFONET-468X60-BANNER

Arhitektonski biro iz Beograda osvojio drugo mesto za projektovanje Kuće mađarske muzike u Budimpešti

14.01.2015. | Gradjevinarstvo.rs

Arhitektonski biro ARCVS iz Beograda je osvojio drugo mesto na nedavno završenom dvostepenom međunarodnom konkursu za projektovanje Kuće mađarske muzike u Budimpešti.

 Trenutno se u Budimpešti odvija jedan od najvećih muzejskih projekata u Evropi, a Kuća mađarske muzike će biti jedan od pet muzejskih objekata koji će se nalazi u graskom parku Liget.

Na međunarodni arhitektonski konkurs je pristiglo preko 170 radova, a pobedu je odneo japanski arhitekta Sou Fuđimoto (opširnije u posebnom tekstu ovde), dok je drugo mesto osvojio beograski biro ARCVS, ostavivši iza sebe čuvene svetske biroe. Treće mesto je osvojio biro AVA, dok je čuveni japanski biro Kengo Kuma and Associates osvojio posebno priznanje.

Predlog biroa ARCVS je zasnovan na cilindrima različitih oblika i veličina čija ukupna forma stvara repliku rasta, pada i pauza harmonskih kompozicija. Prostori između cilindara su ispunjeni sa sistemima nabora, rampi i eliptičnih praznina koji horizontalno i vertikalno doprinose prostornoj manipulaciji.

Dobijeni rezultat je ritmička igra svetla koje se prostire širom kružnih oboda cilindara tokom dana, dok noću naglašava složenost strukture.

Zone su posebno segmentirane prema funkcijama i potrebama savremene muzičke dvorane i podeljene na muzičke doline, izložbena područja, koncertnu dvoranu, unutrašnju i spoljašnju dvoranu.

Projektanti iz biroa ARCVS su izjavili „da je sa konceptom koji naliči na iskrenost deteta, perfekcijom korišćenog vokabulara i njegovom stalnim pojednostavljivanjem, moguće stvoriti arhitekturu koja se izdiže do nivoa apstraktnog. Do nivoa same muzike!“

Ovde možete pogledati i predlog koji je arhitektonski biro LOHA Architects uradio za Kuću mađarske muzike. Kuća mađarske muzike će biti završena do 2018. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;