INFONET-468X60-BANNER

Sou Fuđimoto projektuje Kuću mađarske muzike u Budimpešti

24.12.2014. | Dezeen

Jedan od najvećih muzejskih projekata u Evropi se trenutno odvija u Budimpešti, i hvaljena arhitektonska firma Sou Fujimoto predvodi. Čuveni japanski arhitekta je nedavno pobedio na konkursu za projektovanje Kuće mađarske muzike, zgradu inspirisanu prirodom sa krovom nalik lotusu. Struktura će biti jedan od pet muzejskih objekata koji će se nalaziti u gradskom parku Budimpešte.

Projekat Sou Fuđimotoa je bio odabran u anonimnom konkursu održanom od strane muzejskog projekta Liget Budapest. Francuski arhitektonski biro Vallet de Martinis DIID Architectes i mađarska firma KÖZTI Architects & Engineers su takođe odabrani da projektuju muzeje. Sve zgrade će uključivati održive karakteristike i biti projektovane sa jakim vezama sa okolinom.

Predložena zgrada je u potpunosti bela i sastoji se od velikog i poroznog krova u obliku lotusa koji se nalazi iznad zastakljene baze. Plafon je ukrašen sa duguljastim svetlarnicima, od kojih su neki u sprezi sa sličnim oblikovanim zastakljenjima koji omogućuju prodor svetlosti kroz više nivoa. Krov će biti dostupan preko krivudavih stepenica i sa njega će se pružati panoramski pogledi na okružujući park.

Početak izgradnje projekta vrednog 190 miliona evra je najavljen za 2016. godinu, sa otvaranjem muzeja u martu 2018. godine. Projekat Liget Budapest takođe trenutno održava konkurs za projektovanje Nove nacionalne galerije i Ludvig muzeja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;