SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Sad: Stanovi solidarnosti na Novom naselju

14.01.2015. | Dnevnik

- „Stambena agencija Novi Sad” planira da ove godine uradi projekat za izgradnju stambene zgrade s oko dve stotine stanova solidarnosti u Ulici Momčila Tapavce bb na Novom naselju, iza autobuske okretnice linije 2 – rekao je direktor Ratko Rogan.

Ilustracija (www.pixabay.com)

On kaže da je podnet zahtev JP „Urbanizam” da se izmeni detaljni urbanistički plan da bi stambena zgrada, umesto četiri sprata, imala više, i da se na adresi Momčila Tapavice bb zida samo stambeni objekat, a ne stambeno-poslovni.

- Novi Sad kasni godinu s izgradnjom stanova solidarnosti u Kisačkoj 55, ali to ne remeti naš rad jer Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nije donelo merila i uslove za neprofitnu prodaju stanova, već je krajem prošle godine donelo samo Uredbu o utvrđivanju reda prvenstva zakupa stanova – kazao je Rogan. - Da je stambeno-poslovna zgrada s 35 stanova i tri lokala u Kisačkoj završena, kako je planirano, krajem 2014. godine, stanovi bi bili prazni jer lokalna samouprava ne može prodavati nekretnine bez uredbe.

Govreći o planovima u ovoj godini, direktor je naveo, da je „Stambena agencija“ podnela inicijativu Gradskom veću da Grad Novi Sad poveri „Stambenoj agenciji“ da bude nosilac projekta koji finansira EU „Ovde smo zajedno” – Evropska podrška za inkluziju Roma, putem IPA fondova.

- Ove godine treba da bude raspisan konkurs za izgradnju stanova za zaposlene Rome koji bi mogli plaćati režijske troškove. Vlasnik stanova bio bi Grad Novi Sad, a ne Romi. Stambena agencija ima predlog da se ti stanovi grade u nastavku parcele u Ulici Momčila Tapavice bb – naveo je Rogan.

Kazao je da su predstavnici „Stambene agencije“ bili na konferenciji radi učestvovanja u projektu „Jačanje kapaciteta za održivo stanovanje”, koji će trajati tri godine, a osmislila ga je Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu i sprovodi ga UN Habitat (Program za ljudska naselja).

- Taj projekat UN sprovodi u četiri zemlje: Srbiji, Moldaviji, Jermeniji i Tadžikistanu, a podržan je od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije. „Stambena agencija“ ima ideju i da anketira stanare, posredstvom skupština stanara i JKP „Stan”, o tome koliko su zainteresovani za izolaciju zgrada. Kredit bi stanari dobili od KfW banke, a rate bi otplaćivali putem računa objednjene naplate „Informatike” – naveo je direktor Rogan.

Stambeno-poslovni objekat u Kisačkoj ulici trebalo bi da se zida  čim zima malo popusti. Direktor Rogan kaže da je potrebno uraditi i projekat sanacije susednog objekta, ali da to neće oduzeti mnogo vremena.

- Lane je „Stambena agencija“ anketirala Novosađane o tome koliko su  zainteresovani za stanove solidarnosti i naišli smo na veliko interesovanje. Učestvovalo je 600 građana, što pokazuje da našem gradu trebaju stanovi ispod tržišne vrednosti – izjavo je direktor Ratko Rogan.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;