INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Sad: Stanovi solidarnosti na Novom naselju

14.01.2015. | Dnevnik

- „Stambena agencija Novi Sad” planira da ove godine uradi projekat za izgradnju stambene zgrade s oko dve stotine stanova solidarnosti u Ulici Momčila Tapavce bb na Novom naselju, iza autobuske okretnice linije 2 – rekao je direktor Ratko Rogan.

Ilustracija (www.pixabay.com)

On kaže da je podnet zahtev JP „Urbanizam” da se izmeni detaljni urbanistički plan da bi stambena zgrada, umesto četiri sprata, imala više, i da se na adresi Momčila Tapavice bb zida samo stambeni objekat, a ne stambeno-poslovni.

- Novi Sad kasni godinu s izgradnjom stanova solidarnosti u Kisačkoj 55, ali to ne remeti naš rad jer Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nije donelo merila i uslove za neprofitnu prodaju stanova, već je krajem prošle godine donelo samo Uredbu o utvrđivanju reda prvenstva zakupa stanova – kazao je Rogan. - Da je stambeno-poslovna zgrada s 35 stanova i tri lokala u Kisačkoj završena, kako je planirano, krajem 2014. godine, stanovi bi bili prazni jer lokalna samouprava ne može prodavati nekretnine bez uredbe.

Govreći o planovima u ovoj godini, direktor je naveo, da je „Stambena agencija“ podnela inicijativu Gradskom veću da Grad Novi Sad poveri „Stambenoj agenciji“ da bude nosilac projekta koji finansira EU „Ovde smo zajedno” – Evropska podrška za inkluziju Roma, putem IPA fondova.

- Ove godine treba da bude raspisan konkurs za izgradnju stanova za zaposlene Rome koji bi mogli plaćati režijske troškove. Vlasnik stanova bio bi Grad Novi Sad, a ne Romi. Stambena agencija ima predlog da se ti stanovi grade u nastavku parcele u Ulici Momčila Tapavice bb – naveo je Rogan.

Kazao je da su predstavnici „Stambene agencije“ bili na konferenciji radi učestvovanja u projektu „Jačanje kapaciteta za održivo stanovanje”, koji će trajati tri godine, a osmislila ga je Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu i sprovodi ga UN Habitat (Program za ljudska naselja).

- Taj projekat UN sprovodi u četiri zemlje: Srbiji, Moldaviji, Jermeniji i Tadžikistanu, a podržan je od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije. „Stambena agencija“ ima ideju i da anketira stanare, posredstvom skupština stanara i JKP „Stan”, o tome koliko su zainteresovani za izolaciju zgrada. Kredit bi stanari dobili od KfW banke, a rate bi otplaćivali putem računa objednjene naplate „Informatike” – naveo je direktor Rogan.

Stambeno-poslovni objekat u Kisačkoj ulici trebalo bi da se zida  čim zima malo popusti. Direktor Rogan kaže da je potrebno uraditi i projekat sanacije susednog objekta, ali da to neće oduzeti mnogo vremena.

- Lane je „Stambena agencija“ anketirala Novosađane o tome koliko su  zainteresovani za stanove solidarnosti i naišli smo na veliko interesovanje. Učestvovalo je 600 građana, što pokazuje da našem gradu trebaju stanovi ispod tržišne vrednosti – izjavo je direktor Ratko Rogan.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;