INFONET-468X60-BANNER

Beograd: Rimsko groblje koči izgradnju garaža?!

25.12.2014. | Novosti

Beograd će u narednih godinu dana početi izgradnju četiri nove podzemne garaže, ispod Studentskog trga i Đeram pijace, u Kosovskoj i Skerlićevoj ulici, ali ugledni ariheolozi upozoravaju da bi se radovima ugrozilo neprocenjivo bogatstvo koje se nalazi na ovim lokalitetima!

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Podsećamo, uži centar grada izgrađen je na prostoru nekadašnjeg Municipijum Singidunuma.

- Stručna javnost se protivi da se građevinskim radovima uništi lokalitet Studentskog parka – priča dr Stefan Pop Lazić, naučni saradnik „Arheološkog instituta“. - Za taj prostor se zna da ima antičku prošlost. Tu je bilo sedište rimskog foruma. Iskopavanjem 1989. na trolejbuskoj okretnici, pronađeno je rimsko terme-kupatilo, na kome su se videli mozaici od keramičkih pločica.

Pop Lazić upozorava da bi se izgradnjom garaže, uništili tragovi te antičke civilizacije.

- Beograd sa svojim antičkim nasleđem, stoji uz rame sa Budimpeštom i Bečom. Razlika je samo što to veoma loše prezentujemo.

Kompromis je moguć, kao što je to učinjeno pre sedam godina, kada je otkriven deo vojnog logora, na mestu gde se nalazi tramvajska pruga na Kalemegdanu.

- Ako bi se postigao kompromis, umesto horizontalnog, uradilo bi se vertikalno kopanje, kao kada se probija metro. Bitno je sačuvati četiri metra površinskog sloja – zaključuje Pop Lazić, naglašavajući da je njegov posao da obavesti državu kada je nešto od nacionalnog značaja. U ovom slučaju, reč je o neprocenjivom bogatstvu.

Uži centar veliki lokalitet

Stefan Pop Lazić navodi da uža centralna zona prestonice leži na vrednim lokalitetima. U samom Beogradu postojale su dve rimske celine. Vojni logor legije od 23 hektara i civilno naselje koje se prostiralo na površini od 50 hektara – potez od Ulice kralja Petra do današnjeg Trga republike.

- Na mestu gde bi trebalo da se gradi garaža u Kosovskoj ulici, od 150. do 350. godine nove ere sahranjen je veliki broj Rimljana. Tu se ne protivimo izgradnji, ali je potrebno da ih uklonimo na sigurno - kaže Pop Lazić.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;