INFONET-468X60-BANNER

Beograd: Rekonstrukcija fasade Kuće pukovnika Elezovića (video)

25.12.2014. | Tanjug

Grad Beograd i banka „Poštanska štedionica“ a.d. potpisali su Protokol o saradnji koji će omogućiti finansiranje rekonstrukcije fasade „Kuće pukovnika Elezovića“ u Njegoševoj 20.

Protokol su potpisali gradonačelnik Beograda Siniša Mali i direktor banke „Poštanska štedionionica“ a.d. Srđan Cekić.

- Grad Beograd ima veliki broj prelepih zgrada koje, na žalost, nisu u najboljem stanju. Postoji veliki broj spomenika kulture i zgrada koje su od istorijskog značaja i za našu zemlju i za grad, ali su njihove fasade ili delimično ili u potpunosti uništene – rekao je Mali nakon potpisivanja protokola.

On je podsetio da je Grad pre nekoliko meseci počeo da priprema projekte obnove fasada, a napravljeni su i sređeni projekti za deset fasada. Potrebna je pomoć za još devet fasada, rekao je on, i podsetio da je Grad pre dva meseca pozvao donatore da pomognu finansijski da te fasade budu obnovljene.

- Veliko mi je zadovoljstvo što je prvi donator sa kojim smo potpisali ugovor upravo banka „Poštanska štedionica“ – naveo je gradonačelnik i pozvao sve ostale donatore da se uključe u akciju.

Mali je izrazio uverenje da će Kući pukovnika Elezovića biti vraćen stari sjaj i da će ponovo zablistati kao kada je napravljena, a što se sve očekuje polovinom 2015. godine.

Cekić je naveo da postoji kontinuitet u dobroj saradnji Banke i Skupštine Beograda, navodeći da je banka „Poštanska štedionica“, kad god je bila u prilici, podržavala različite projekte, koje je pokretala Gradska uprava, od socijalnih i humanitranih, do restauracije fasada.

- Opredeli smo se za fasadu koju smatramo jednom od najlepših u gradu. Zgrada je rađena između dva svetska rata i predstavlja arhitektonsko remek-delo – naveo je Cekić.

Radovi će, kako je najavio, biti pokrenuti početkom građevinske sezone, a tokom prvog kvartala biće pokrenut kompletan postupak za izbor najpovoljnijeg i najrenomiranijeg ponuđača za izvođenje radova.

- Nadam se da ćemo tokom leta završiti fasadu i da se nikakve prepreke na tom putu neće naći – rekao je Cekić i pozvao sve društveno odgovorne kompanije da se uključe u akciju koja je od velikog značaja i za Grad Beograd i za celu Srbiju.

Među zgradama čije će fasade biti obnovljene su Kuća Luke Ćelovića u Kraljevića Marka, Kuća Milana A. Pavlovića u Gračaničkoj 18, zgrade u Džordža Vašingtona 26 i Cara Dušana 65, u Pop Lukinoj 16, Vučina kuća na Savi...

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;