Beograd: Rekonstrukcija fasade Kuće pukovnika Elezovića (video)

25.12.2014. | Tanjug

Grad Beograd i banka „Poštanska štedionica“ a.d. potpisali su Protokol o saradnji koji će omogućiti finansiranje rekonstrukcije fasade „Kuće pukovnika Elezovića“ u Njegoševoj 20.

Protokol su potpisali gradonačelnik Beograda Siniša Mali i direktor banke „Poštanska štedionionica“ a.d. Srđan Cekić.

- Grad Beograd ima veliki broj prelepih zgrada koje, na žalost, nisu u najboljem stanju. Postoji veliki broj spomenika kulture i zgrada koje su od istorijskog značaja i za našu zemlju i za grad, ali su njihove fasade ili delimično ili u potpunosti uništene – rekao je Mali nakon potpisivanja protokola.

On je podsetio da je Grad pre nekoliko meseci počeo da priprema projekte obnove fasada, a napravljeni su i sređeni projekti za deset fasada. Potrebna je pomoć za još devet fasada, rekao je on, i podsetio da je Grad pre dva meseca pozvao donatore da pomognu finansijski da te fasade budu obnovljene.

- Veliko mi je zadovoljstvo što je prvi donator sa kojim smo potpisali ugovor upravo banka „Poštanska štedionica“ – naveo je gradonačelnik i pozvao sve ostale donatore da se uključe u akciju.

Mali je izrazio uverenje da će Kući pukovnika Elezovića biti vraćen stari sjaj i da će ponovo zablistati kao kada je napravljena, a što se sve očekuje polovinom 2015. godine.

Cekić je naveo da postoji kontinuitet u dobroj saradnji Banke i Skupštine Beograda, navodeći da je banka „Poštanska štedionica“, kad god je bila u prilici, podržavala različite projekte, koje je pokretala Gradska uprava, od socijalnih i humanitranih, do restauracije fasada.

- Opredeli smo se za fasadu koju smatramo jednom od najlepših u gradu. Zgrada je rađena između dva svetska rata i predstavlja arhitektonsko remek-delo – naveo je Cekić.

Radovi će, kako je najavio, biti pokrenuti početkom građevinske sezone, a tokom prvog kvartala biće pokrenut kompletan postupak za izbor najpovoljnijeg i najrenomiranijeg ponuđača za izvođenje radova.

- Nadam se da ćemo tokom leta završiti fasadu i da se nikakve prepreke na tom putu neće naći – rekao je Cekić i pozvao sve društveno odgovorne kompanije da se uključe u akciju koja je od velikog značaja i za Grad Beograd i za celu Srbiju.

Među zgradama čije će fasade biti obnovljene su Kuća Luke Ćelovića u Kraljevića Marka, Kuća Milana A. Pavlovića u Gračaničkoj 18, zgrade u Džordža Vašingtona 26 i Cara Dušana 65, u Pop Lukinoj 16, Vučina kuća na Savi...

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 19.04.2021.
Biće da su pojedinci to već odradili...o tr...
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...