Sporazum sa Kinom o izgradnji novog bloka TE Kostolac

15.12.2014. | Novosti

U toku Samita predsednika vlada Kine i 16 zemalja centralne i jugoistočne Evrope biće potpisan Sporazum o kapitalnoj investiciji u novi blok Termoelektrane Kostolac, snage 350 megavata, najavio je direktor Kostolac Dragan Jovanović.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

On se za TV Pink rekao da će to biti prvi energetski blok ozbiljne snage, koji je gradi u Srbiji posle 25 godina. Ukupna investicja, sa proširenjem kopa Drmno, iznosi 715 miliona dolara, od čega će kineski kredit biti 608 miliona, sa rokom otplate od 20 godina, grejs peiodom od sedam i fiksnom godišnjom kamatom od 2,5 odsto.

Ostala sredstava obezbediće EPS i država Srbija. Čim Skupština bude ratifikovala sporazum krenuće radovi koji će trajati narednih pet godina, kazao je on.

Jovanović je podsetio da je sa Kinom 2008. godine potpisan Sporazum o revitalizaciji TE i Kopova Kostolac, vredan 1,6 miliajrdi dolara, a koji je podrazumevao dve faze, od kojih je prva u toku. Do kraja godine biće pušten u pogon drugi blok B1 iz TE B, snage 350 megavata.

Revitalizacija drugog bloka podrazumeva i gradnju najvećeg ekološkog projekta – rešavanje problema dimnih gasova na Te B, infrastrukturnih objekata – pristaništa na Dunavu i izgradanju železničke pruge u dužini od 18 kilometara za dovoz krečnjaka, odvoz gipsa i dovoz opreme za gradnju druge faze, kazao je Jovanović.

On je podsetio da je Kostolac dva puta bio pogođen polavama ove godine.

- Kroz majske smo prošli relativno neoštećeni, bilo je problema sa izlivanjem Mlave, glavne štete smo pretrpeli od bujičnih poplava tokom jula i avgista, kada je u kop Drmno, prodrlo oko dva miliona kubika vode i sa sobom donelo oko 800 kubika mulja. Tada nam je bila poplavljena konfiguracija za izvoz uglja tako da sada radimo po jednoj provizornoj koju smo silom prilika napravili – naveo je Jovanović.

Jovanović je istako da se proizvodnja uglja odvija nesmetano i da se očekuje da će biti tako do proleća, dodajući da blokovi TE nisu ove godine nikada bili izbačeni iz pogona.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 19.04.2021.
Biće da su pojedinci to već odradili...o tr...
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...