Leskovac: Grade hidroelektranu na vodosistemu „Barje“

08.12.2014. | Novosti

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i Vasili Prilipko, vlasnik preduzeća „Elektro razvoj“, potpisali su memorandum o razumevanju o izgradnji hidroelektrane na vodosistemu „Barje“ iz koga se Leskovčani snabdevaju vodom.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Instalacija postrojenja, ukupne snage 300 kilovata, koštaće 120.000 evra i biće realizovana na potezu između brane i fabrike vode u Gorini. Radovi bi, po planu, mogli da počnu za tri meseca, koliko je potrebno da ovaj projekat bude i završen. Potpisnici uveravaju javnost da investicija neće ni na koji način da ugrozi vodosnabdevanje.

Preduzeću sa stopostotnim ruskim kapitalom pruža se mogućnost da započne izradu tehničkog projekta koji je preduslov za dalje saglasnosti.

- Tehnologija koju nameravamo da primenimo je vrlo tražena u svetu, a ovaj region bi mogao da bude prvi u Srbiji u kome će se napraviti hidroelektrana na tako velikom objektu kakav je vodosistem „Barje“ – rekao je Vasili Prilipko.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović naglašava da se „Barje“ nalazi na mapi lokacija za buduće mini-hidroelektrane koje je odredilo nadležno ministarstvo. On naglašava da će Leskovčani dobiti vodu koja je obogaćena kiseonikom, a da će JP „Vodovod“ smanjiti troškove njene prerade.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...
Aleksandar 09.04.2021.
Kako ste naivni, obećanje, ludom radovanje....
Tijana 08.04.2021.
Kada mogu da se prijavim i gde?
Muvica 07.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije i f...
Ljubisa 07.04.2021.
Pitanje: da li ce moci da se prijave za ref...