INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi sjaj kule na Gardošu

01.12.2014. | Novosti

Zemunski monument – Milenijumska kula na Gardošu, zvanično je predstavljen posle renoviranja dvorišta, prilaza i parkinga. JKP „Zelenilo Beograd“ je takođe uredilo plato i prostor za odmor, posadilo travu i olakšalo prilaz spomeniku. Kulu je obišao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, zajedno sa predsednikom opštine Zemun Dejanom Matićem i gradskim sekretarom za komunalne i stambene poslove Ninom Jandrić.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Nakon unutrašnjeg sređivanja 2011. godine, sada je uređen i prostor oko kule, što će znatno olakšati prilaz turistima i svim posetiocima atraktivnog zdanja. „Zelenilo“ je postavilo plato od lomljenog kamena, izgradilo četiri pešačke staze, uredilo parking i stepenice, pa je čitav prostor dobio izgled kakav i zaslužuje.

Gradonačelnika Sinišu Malog, ispred kule dočekao je umetnik Đorđe Čubrilo, koji je samostalno i uz pomoć donacija sređivao unutrašnjost zdanja od 2006. godine.

- Ovaj ambijent je sada mnogo lepši, atraktivniji i na mnogo bolji način prezentuje istoriju i svoj značaj za kulturu grada Beograda – istakao je Mali i dodao da je u planu i restauracija bedema oko same kule.

Direktor JKP „Zelenilo Beograd“ Slobodan Stanojević rekao je da je za mesec dana uređeno oko 2.000 metara kvadratnih oko kule i da je u tu restauraciju uloženo sedam miliona dinara, dok je kamen, zbog problema oko javne nabavke, doniran. Prema njegovim rečima, uređeno je oko 1.000 kvadrata travnog busena, 650 kvadrata parkirališta sa 22 parking-mesta i oko 450 kvadrata kamenih zastora.

Simbol moći visok 35 metara

Zemunsku kulu sagradila je tadašnja mađarska vlast kako bi obeležila hiljaditu godinu državnosti i pripadanja ovih krajeva Ugarskoj. Ovaj simbol moći, vidikovac i osmatračnica sa koje se pruža pogled na obe obale Dunava, visok je 35 metara.

Sređivanje spomenika kulture

Gradonačelnik srpske prestonice Siniša Mali istakao je bitnost spomenika kulture u gradu, naglasivši završeno renoviranje kuće vojvode Stepe u Kumodražu i dom Jevrema Grujuća, koji će od sledeće godine biti prvi privatni muzej u prestonici.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;