PRIJAVA-468X60-BANNER

Sređuju „krov Šumadije“

01.12.2014. | Novosti

Radi se na pripremi papira za dve prirodne i istorijske znamenitosti Šumadije: za Ravnu goru je pri kraju izrada plana generalne regulacije, za Rudnik se pravi master plan održivog razvoja, sve uz saglasnost i pomoć milanovačke opštine, u čijem su ataru a na geografski suprotnim stranama.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

„Čičina“ planina, po komandantu vojske Draži Mihailoviću, ali i „krov Šumadije“, će pružiti veće šanse za ostanak stanovništva ali i za razvoj turizma i boljeg gazdovanja stočarstvom. Skupština opštine je usvojila plan regulacije Ravne gore, poveren na tenderu čačanskom „Urbanprojektu“. Prethodno, održan je javni uvid u projekat, uz primedbe i sugestije zainteresovanih građana.

- Osim Memorijalnog kompleksa, u kom se nalaze Crkva Svetog Đorđa, muzej i spomenik Draži Mihailoviću, te retkih vikendica, Ravna gora je pretežno neizgrađeno područje. Generalni plan njene regulacije podrazumeva njenu podelu na dve celine: turističku, u kojoj će moći da se grade objekti za smeštaj turista, privatna vikend naselja i sportski tereni, te zaštićenu zelenu zonu koja mora da ostane ekološki očuvana – objasnila je Ankica Milinković, inženjerka iz „Urbanprojekta“.

Masovniji turizam na Ravnoj gori, ne računajući ne baš brojne vikendaše, traje samo u maju, u danima posvećenim obeležavanju godišnjice dolaska Čiča Draže i njegovih pristalica. Prednost ove planine, koja spada u masiv Suvobora je dobra asfaltna saobraćajnica, koja je spaja sa Milanovcem, Čačkom i Valjevom.

- Strateški master plan održivog razvoja planine Rudnik od 2014. do 2024. drugi je takav plan u Srbiji, nakon onog za Frušku goru – tvrdi njegov glavni autor Slobodan Vućićević, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu. - Odnosi se na ukupno 73.000 hektara zemljišta u 28 sela milanovačke opštine, i još 28 na teritoriji Kragujevca, Topole, Knića, Ljiga i Čačka.

Finansira i Evropa

Plan generalne regulacije Ravne gore plaća milanovačka opština, a u njegovoj izradi i sprovođenju učestvuju i njene nadležne stručne službe, koje istovetan projekat najavljuju i za istorijski značajno Takovo, mesto početka Drugog srpskog ustanka.

- Sprovođenje master plana održivog razvoja Rudnika finansirala bi i Evropska unija iz svojih razvojnih fondova, jer su takvi projekti i u njenom interesu – tvrdi prof. dr Vućićević.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;