INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Sređuju „krov Šumadije“

01.12.2014. | Novosti

Radi se na pripremi papira za dve prirodne i istorijske znamenitosti Šumadije: za Ravnu goru je pri kraju izrada plana generalne regulacije, za Rudnik se pravi master plan održivog razvoja, sve uz saglasnost i pomoć milanovačke opštine, u čijem su ataru a na geografski suprotnim stranama.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

„Čičina“ planina, po komandantu vojske Draži Mihailoviću, ali i „krov Šumadije“, će pružiti veće šanse za ostanak stanovništva ali i za razvoj turizma i boljeg gazdovanja stočarstvom. Skupština opštine je usvojila plan regulacije Ravne gore, poveren na tenderu čačanskom „Urbanprojektu“. Prethodno, održan je javni uvid u projekat, uz primedbe i sugestije zainteresovanih građana.

- Osim Memorijalnog kompleksa, u kom se nalaze Crkva Svetog Đorđa, muzej i spomenik Draži Mihailoviću, te retkih vikendica, Ravna gora je pretežno neizgrađeno područje. Generalni plan njene regulacije podrazumeva njenu podelu na dve celine: turističku, u kojoj će moći da se grade objekti za smeštaj turista, privatna vikend naselja i sportski tereni, te zaštićenu zelenu zonu koja mora da ostane ekološki očuvana – objasnila je Ankica Milinković, inženjerka iz „Urbanprojekta“.

Masovniji turizam na Ravnoj gori, ne računajući ne baš brojne vikendaše, traje samo u maju, u danima posvećenim obeležavanju godišnjice dolaska Čiča Draže i njegovih pristalica. Prednost ove planine, koja spada u masiv Suvobora je dobra asfaltna saobraćajnica, koja je spaja sa Milanovcem, Čačkom i Valjevom.

- Strateški master plan održivog razvoja planine Rudnik od 2014. do 2024. drugi je takav plan u Srbiji, nakon onog za Frušku goru – tvrdi njegov glavni autor Slobodan Vućićević, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu. - Odnosi se na ukupno 73.000 hektara zemljišta u 28 sela milanovačke opštine, i još 28 na teritoriji Kragujevca, Topole, Knića, Ljiga i Čačka.

Finansira i Evropa

Plan generalne regulacije Ravne gore plaća milanovačka opština, a u njegovoj izradi i sprovođenju učestvuju i njene nadležne stručne službe, koje istovetan projekat najavljuju i za istorijski značajno Takovo, mesto početka Drugog srpskog ustanka.

- Sprovođenje master plana održivog razvoja Rudnika finansirala bi i Evropska unija iz svojih razvojnih fondova, jer su takvi projekti i u njenom interesu – tvrdi prof. dr Vućićević.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;