INFONET-468X60-BANNER

Sređuju „krov Šumadije“

01.12.2014. | Novosti

Radi se na pripremi papira za dve prirodne i istorijske znamenitosti Šumadije: za Ravnu goru je pri kraju izrada plana generalne regulacije, za Rudnik se pravi master plan održivog razvoja, sve uz saglasnost i pomoć milanovačke opštine, u čijem su ataru a na geografski suprotnim stranama.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

„Čičina“ planina, po komandantu vojske Draži Mihailoviću, ali i „krov Šumadije“, će pružiti veće šanse za ostanak stanovništva ali i za razvoj turizma i boljeg gazdovanja stočarstvom. Skupština opštine je usvojila plan regulacije Ravne gore, poveren na tenderu čačanskom „Urbanprojektu“. Prethodno, održan je javni uvid u projekat, uz primedbe i sugestije zainteresovanih građana.

- Osim Memorijalnog kompleksa, u kom se nalaze Crkva Svetog Đorđa, muzej i spomenik Draži Mihailoviću, te retkih vikendica, Ravna gora je pretežno neizgrađeno područje. Generalni plan njene regulacije podrazumeva njenu podelu na dve celine: turističku, u kojoj će moći da se grade objekti za smeštaj turista, privatna vikend naselja i sportski tereni, te zaštićenu zelenu zonu koja mora da ostane ekološki očuvana – objasnila je Ankica Milinković, inženjerka iz „Urbanprojekta“.

Masovniji turizam na Ravnoj gori, ne računajući ne baš brojne vikendaše, traje samo u maju, u danima posvećenim obeležavanju godišnjice dolaska Čiča Draže i njegovih pristalica. Prednost ove planine, koja spada u masiv Suvobora je dobra asfaltna saobraćajnica, koja je spaja sa Milanovcem, Čačkom i Valjevom.

- Strateški master plan održivog razvoja planine Rudnik od 2014. do 2024. drugi je takav plan u Srbiji, nakon onog za Frušku goru – tvrdi njegov glavni autor Slobodan Vućićević, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu. - Odnosi se na ukupno 73.000 hektara zemljišta u 28 sela milanovačke opštine, i još 28 na teritoriji Kragujevca, Topole, Knića, Ljiga i Čačka.

Finansira i Evropa

Plan generalne regulacije Ravne gore plaća milanovačka opština, a u njegovoj izradi i sprovođenju učestvuju i njene nadležne stručne službe, koje istovetan projekat najavljuju i za istorijski značajno Takovo, mesto početka Drugog srpskog ustanka.

- Sprovođenje master plana održivog razvoja Rudnika finansirala bi i Evropska unija iz svojih razvojnih fondova, jer su takvi projekti i u njenom interesu – tvrdi prof. dr Vućićević.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;