IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Građevinari iz regiona u PKS o udruženom nastupu

28.11.2014. | RTV

Okrugli sto o unapređenju regionalne privredne saradnje u oblasti građevinarstva biće održan danas (28. novembar 2014.) u „Privrednoj komori Srbije“ (PKS), u saradnji sa privrednim komorama iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske.

Učešće su najavile vodeće kompanije iz BiH: „Euroasfalt“, „Širbegović“ i „Hering“; Republike Srpske: „Integral“ i „Krajina“; Makedonije: „Granit“, „Beton“, „Žikol“ i „Inkom Inženjering“ i Srbije: „Mostogradnja“, „Energoprojekt“, „Jedinstvo“, „Putevi Užice“, „Planum“, „Deneza“, „Hidrotehnika-Hidrogradnja“ i druge. Očekuje se i učešće „Konstruktora“ iz Splita i „Hidrie“ iz Slovenije, kao i ostalih hrvatskih i slovenačkih građevinskih kompanija.

Sekretar „Udruženja PKS za građevinarstvo“, Viktor Kobjerski, izjavio je tim povodom „Tanjugu“ da bi udruživanje građevinara u regionu i zajednički nastup na stranim tržištima moglo da bude spasonosno za domaću građevinsku industriju. Prema njegovim rečima, cilj je institucionalno povezivanje i zajednički nastup na tržištima regiona, ali i na trećim tržištima, formiranjem konzorcijuma i drugih oblika udruživanja.

- Cilj skupa je prezentacija iskustva i znanja vodećih kompanijma regiona na inostranim tržištima, a prvenstveno ruskog, arapskog i afričkog – naglasio je Kobjerski.

Dodao je da bi na tom sastanku trebalo da se donesu određene odluke u cilju povezivanja građevinskih preduzeća.

- Zajedničkim učešćem na tenderima možemo da ostavarimo mnogo veće profite – istakao je Kobjerski.

Na tu temu su već održani sastanci u Zagrebu i Sarajevu i skup u Beogradu će biti nastavak razgovora o udruživanju i tom prilikom će firme moći i same da se dogovaraju. Kako je rekao, situacija u građevinarstvu je jako loša, a domaće velike firme imaju pozive da rade u inostranstvu, ali pošto već rade u inostranstvu samostalno nemaju dovoljno kapaciteta da dobijaju velike poslove.

Kobjerski kaže da u Srbiji ima jakih građevinskih firmi koje mogu da se udružuju u regionu i iznesu velike poslove. Siva ekonomija je veliki problem građevinskog sektora Srbije i prema nekim procenama, na „crno“ radi više od 50 odsto neimara. U Srbiji ima oko 70.000 zaposlenih građevinara u 6.500 preduzeća. U industriji gradevinskog materijala ima 15.000 zaposlenih i još oko 25.000 sezonaca, a u inostranstvu je registrovano oko 10.000 srpskih neimara.

Građevinari puno očekuju od novog Zakona o planiranju i izgradnji, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, kao i od najavljenih velikih investicija, ali traže i osnivanje Razvojne banke ili nekog fonda za obezbeđivanje garancija.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.jaf.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...
Šef gradilišta 16.05.2023.
Srđane, verovatno si mlad statičar koji kor...

;