INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Građevinari iz regiona u PKS o udruženom nastupu

28.11.2014. | RTV

Okrugli sto o unapređenju regionalne privredne saradnje u oblasti građevinarstva biće održan danas (28. novembar 2014.) u „Privrednoj komori Srbije“ (PKS), u saradnji sa privrednim komorama iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske.

Učešće su najavile vodeće kompanije iz BiH: „Euroasfalt“, „Širbegović“ i „Hering“; Republike Srpske: „Integral“ i „Krajina“; Makedonije: „Granit“, „Beton“, „Žikol“ i „Inkom Inženjering“ i Srbije: „Mostogradnja“, „Energoprojekt“, „Jedinstvo“, „Putevi Užice“, „Planum“, „Deneza“, „Hidrotehnika-Hidrogradnja“ i druge. Očekuje se i učešće „Konstruktora“ iz Splita i „Hidrie“ iz Slovenije, kao i ostalih hrvatskih i slovenačkih građevinskih kompanija.

Sekretar „Udruženja PKS za građevinarstvo“, Viktor Kobjerski, izjavio je tim povodom „Tanjugu“ da bi udruživanje građevinara u regionu i zajednički nastup na stranim tržištima moglo da bude spasonosno za domaću građevinsku industriju. Prema njegovim rečima, cilj je institucionalno povezivanje i zajednički nastup na tržištima regiona, ali i na trećim tržištima, formiranjem konzorcijuma i drugih oblika udruživanja.

- Cilj skupa je prezentacija iskustva i znanja vodećih kompanijma regiona na inostranim tržištima, a prvenstveno ruskog, arapskog i afričkog – naglasio je Kobjerski.

Dodao je da bi na tom sastanku trebalo da se donesu određene odluke u cilju povezivanja građevinskih preduzeća.

- Zajedničkim učešćem na tenderima možemo da ostavarimo mnogo veće profite – istakao je Kobjerski.

Na tu temu su već održani sastanci u Zagrebu i Sarajevu i skup u Beogradu će biti nastavak razgovora o udruživanju i tom prilikom će firme moći i same da se dogovaraju. Kako je rekao, situacija u građevinarstvu je jako loša, a domaće velike firme imaju pozive da rade u inostranstvu, ali pošto već rade u inostranstvu samostalno nemaju dovoljno kapaciteta da dobijaju velike poslove.

Kobjerski kaže da u Srbiji ima jakih građevinskih firmi koje mogu da se udružuju u regionu i iznesu velike poslove. Siva ekonomija je veliki problem građevinskog sektora Srbije i prema nekim procenama, na „crno“ radi više od 50 odsto neimara. U Srbiji ima oko 70.000 zaposlenih građevinara u 6.500 preduzeća. U industriji gradevinskog materijala ima 15.000 zaposlenih i još oko 25.000 sezonaca, a u inostranstvu je registrovano oko 10.000 srpskih neimara.

Građevinari puno očekuju od novog Zakona o planiranju i izgradnji, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, kao i od najavljenih velikih investicija, ali traže i osnivanje Razvojne banke ili nekog fonda za obezbeđivanje garancija.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;