Srbija vraća bankarsku garanciju neosnovano aktiviranu (video)

24.11.2014. | Tanjug

Državni pravobranilac Snježana Prodanović izjavila je da je Srbija morala da izdvoji 10 miliona evra iz budžeta jer je ranije država neosnovano aktivirala bankarsku garanciju u tom iznosu, a u okviru slučaja raskinutog ugovora o koncesiji sa austrijskim preduzećem „Alpina i Por“ za izgradnju auto-puta Horgoš-Požega .

Ona je u izjavi za „Tanjug“ objasnila da je pred Međunarodnom trgovinskom komorom u Parizu spor koji je pokrenulo autrijsko preduzeće „Alpina i Por“ odnosno njihovo koncesiono preduzeće „Sever-Jug“ protiv države Srbije nakon raskida koncesionog ugovora Horgoš-Požega okončan u korist Srbije.

Austrijsko preduzeće tražilo je 81 milion evra, ali je arbitraža u Parizu odbila tužbeni zahtev i presudila u našu korist.

- Možemo reći da smo u tom postupku 99,9 odsto uspeli. To je veliki uspeh Republike Srbije odnosno stručnog pravnog tima koji je zastupao državu – naglasila je Prodanović.

Prema njenim rečima, po međupresudi iz 2014. godine Republika Srbija mora da plati iznos od 10 miliona evra sa propratnim troškovima na ime bankarske garancije koja je ranije aktivirana od strane Srbije i to neosnovano.

- Radi se o tuđem novcu, o novcu koji je trebalo da bude vraćen i činjenica je da je ovaj iznos plaćen 2014. ali da je morao biti vraćen i ranije. Ovo je značajno da se kaže da bi se znalo zašto je prema izveštaju Fiskalnog saveta taj iznos upisan kao rashod Srbije i po kom osnovu – naglasila je državni pravobranilac.

Ovaj ugovor je raskinut 2008, jer koncesiona preduzeća nisu na vreme zatvorili finansijsku konstrukciju.

„Alpina“ je potom tužila našu državu tražeći odštetu od 81 milion evra. Međunarodna trgovinska komora u Parizu je 2013. presudila u korist Srbije, navodeći da Srbija ne mora da plati traženo obeštećenje, ali da mora da vrati aktiviranu garanciju od 10 miliona evra.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...