Raspisan konkurs za rekonstrukciju „Vajfertove pivare“

20.11.2014. | RTV

Grad Pančevo objavio je konkurs za urbanističko-arhitektonsko rešenje rekonstrukcije i revitalizacije kompleksa stare narodne „Vajfertove pivare“. Prepoznate namene su centar pivarstva, filmski grad i muzej zajednice, a ukupan nagradni fond je 700.000 dinara. O predlozima koji stignu do početka februara odlučivaće stručni žiri.

- Polovinom februara saznaćemo kakvo je interesovanje urbanista i arhitekata i kakve sve oni ideje imaju o budućim sadržajima kompleksa stare Vajfertove pivare, sada zapuštenog spomenika kulture, u centru Pančeva. Grad Pančevo preko javnog konkursa pozvao je stručnjake da daju svoja rešenja. Cilj je da dobijemo što adekvatnije, održivo, savremeno rešenje za rekonstrukciju i oživljavanje kompleksa pivare – rekla je Tamara Tasić, koordinator i član žirija.

Osnovne namene, centar pivarstva, filmski grad i muzej zajednice prepoznate su u uslovima konkursa. Do njih se došlo, objašnjava Tamara Tasić, posle istraživanja zainteresovane javnosti, ali i srednjoškolaca kao budućih korisnika koje je obavio gradski tim.

- Da bude centar pivarstva, svi su se složili. Reč je o potrebi za vraćanjem identiteta. Pančevci su veoma ponosni što su imali „Vajfertovu pivaru“. Potpuno im je jasno da je to pivara koju je osnovao Abraham Kepiš i da je 150 godina bila pod Jevrejima, a da ju je porodica Vajfert držala sto godina. Pančevci smatraju da u ovom centru pivarstva treba da bude manufakturna proizvodnja piva – dodaje Tamara Tasić.

Predviđeno je da priča o pivarstvu bude dopunjena restoranom – pivnicom i akademijom pivarstva. Sledeća grupacija namene koja je prepoznata u konkursu je centar zajednice.

- Pokazale su se potrebe i ideje da se promoviše čitav Grad Pančevo, da bude raznolika, multifunkcionalna i multietnička, da nosi određene kvalitete, sposobnosti i manire, da se kulturna i etnička znanja prikazuju kroz proizvodnju i promociju – kaže Tamara Tasić.

Treća namena prostora je zasnovana na dugoj tradiciji Pančeva kao filmskog grada, pa je deo zadatka da se pronađu prostori za filmski studio i atelje, uklopi sadržaj sale za filmske projekcije filmova snimljenih u Pančevu i nađe mesta za ugostiljeske i smeštajne kapacitete.

Konkurs je otvoren kako bi se dobilo što više arhitektonsko-urbanističkih rešenja rekonstrukcije i revitalizacije kompleksa koji se prostire na 10.000 kvadratnih metara.

- Predviđene su nagrade: 300.000 za prvo mesto, 200.000 za drugo, 100.000 za treće i dva otkupa po 50.000. Žiri zadržava pravo da otkupe promeni, da bude veći broj otkupa ili da se suma podeli. Otvorena je i mogućnost da prvonagrađeni dobije pravo da projekat dalje razrađuje – dodaje Tamara Tasić.

Žiri ima jedanaest članova, a u njemu su stručni ljudi, objašnjava Tamara Tasić, neki i profesori univerziteta. Stručnjaci koji se dugo bave i kulturnim i industrijskim nasleđem.

- Dva počasna člana će predložiti Grad. Imali smo predlog da budu počasni članovi ambasada Izraela i Nemačke, jer smatramo da su Jevreji i Nemci ostavili trag, odnosno, oni su nam omogućili svojim kapitalom da imamo ono čime se sada bavimo – izjavila je Tamara Tasić.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...