INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

„Brze“ kuće od lakog betona

12.11.2014. | Politika

Kad se kaže „kuća za plavna područja“ obično se u šaljivom stilu pomisli da je reč o lakoj građevini. Istina, kuća je veoma laka, ali je od betona koji se brzo suši, iznutra punog mehurića, pa je od klasičnog lakša čak šest puta. Sa takvim materijalom kuća od pedesetak kvadrata se podiže, to jest izlije za nedelju dana. Moguće je veoma brzo obnoviti od raznih katastrofa porušena naselja.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Nije to u razvijenom svetu novina, ali kod nas jeste. Materijal za zidanje, takozvani penobeton uveliko se koristi u Nemačkoj, Americi, Kanadi, ali su kuće od tog materijala, posle zemljotresa, zidane i u Čileu i Iranu. Ovde su nedavno stručnjaci beogradskog „Institut za razvoj materijala“ ispitivali i uspešno razvili takve blokove za zidanje, a dve domaće firme GP „Nikolić“ iz Kraljeva i „S.R.M.A. group“ iz Beograda uspele su da tu tehnologiju razviju izlivanjem kuća na samim gradilištima.

- Reč je o zidovima koji se izlivaju u specijalnim oplatama i uz posebnu opremu. Taj beton se proizvodi od cementa, peska, vode i posebnog aditiva koji stvara penu tako da se dobija veoma kvalitetan materijal. Zašto je pogodan za trusna i plavna područja? Zbog toga što se gradi brzo, poseduje odličnu toplotnu i zvučnu izolaciju, a posebna prednost mu je i, kako mi građevinari kažemo, paropropustljivost. Znači, kada se zidovi takve kuće ovlaže veoma brzo se i osuše. Takođe, gradnja je i jeftinija, jer smanjuje obim završnih radova na podignutim objektima, recimo nije potrebno malterisanje već samo farbanje, odnosno krečenje – kaže Nikolić.

Predstavnici pomenutih građevinskih preduzeća privode kraju pregovore za izgradnju naselja od ovog, kako bi se reklo, „penušavog“ betona u Mozambiku, a interesovanje su pokazale i neke firme iz Paragvaja.

- Reč je o gradnji naselja u Mozambiku, a investitor je jedna kompanija iz Indije koja se bavi rudarstvom, pa je neophodno brzo preseljenje stanovnika kako bi se tu otvorio rudnik. Tamo nije primenjivo podizanje recimo montažnih kuća od drveta zbog prisustva termita, pa je ovaj materijal baš pogodan. Pregovore smo trebali već da okončamo, ali je zbog pojave ebole taj proces usporen – kaže Nikolić, vlasnik građevinske firme u Kraljevu, koja više od dve decenije, uz primenu savremenih tehnologija ponajviše gradi mostove i industrijske hale.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MORAVACEM-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

MORAVACEM
MORAVACEM
PARAĆIN-POPOVAC
www.moravacem.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;