Subotica: 19,5 miliona dinara za rekonstrukciju Sinagoge

12.11.2014. | RTV

Subotička lokalna samouprava finansiraće sa, kako je saopšteno, skoro 19,5 miliona dinara radove na jugoistočnoj fasadi i kupoli Sinagoge. U saopštenju iz Kabineta gradonačelnika Subotice se navodi da su nakon sprovedenih javnih nabavki sklopljena dva ugovora za radove sa preduzećima „Koto“ iz Beograda i „Atelje Marinković“ iz Kraljeva.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Ta dva preduzeća su se obavezala da će za nešto više do 13,7 miliona dinara izvesti radove na rekonstrukciji i restauraciji jugoistočne fasade zgrade Sinagoge u Subotici. Sredstva su obezbeđena iz budžeta grada Subotice, a rok za završetak ovih radova je 31. maj 2015. godine.

Sa preduzećem „Koto“ sklopljen je ugovor i za izvođenje radova na krovu, odnosno centralnoj kupoli zgrade, u vrednosti većoj od 5,7 miliona dinara. Sredstva su takođe obezbeđena iz budžeta grada, a rok za izvođenje radova je 90 dana od dana uvođenja izvođača u posao. Tokom ove i prethodne godine završena je rekonstrukcija istočne i zapadne fasade na ovom objektu.

Subotička Sinagoga, zaštićeni spomenik kulture, predstavlja uspomenu na one subotičke Jevreje koji su svoje živote izgubili u logorima u Drugom svetskom ratu. Po arhitektonskom rešenju spada u najlepše građevine secesije ovog podneblja, a sagrađena je 1902. godine u stilu mađarske secesije, po projektu Dežea Jakaba i Marcela Komora.

Organizacija "World monument watch" je tri puta zaredom Sinagogu uvrštavala među 100o najugroženijih spomeničkih objekata u svetu. Ove godine je ušla na listu sedam najugroženijih evropskih kulturno-istorijskih lokaliteta Evropa nostre.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...