SFSOPLATE-468X60-BANNER

Subotica: 19,5 miliona dinara za rekonstrukciju Sinagoge

12.11.2014. | RTV

Subotička lokalna samouprava finansiraće sa, kako je saopšteno, skoro 19,5 miliona dinara radove na jugoistočnoj fasadi i kupoli Sinagoge. U saopštenju iz Kabineta gradonačelnika Subotice se navodi da su nakon sprovedenih javnih nabavki sklopljena dva ugovora za radove sa preduzećima „Koto“ iz Beograda i „Atelje Marinković“ iz Kraljeva.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Ta dva preduzeća su se obavezala da će za nešto više do 13,7 miliona dinara izvesti radove na rekonstrukciji i restauraciji jugoistočne fasade zgrade Sinagoge u Subotici. Sredstva su obezbeđena iz budžeta grada Subotice, a rok za završetak ovih radova je 31. maj 2015. godine.

Sa preduzećem „Koto“ sklopljen je ugovor i za izvođenje radova na krovu, odnosno centralnoj kupoli zgrade, u vrednosti većoj od 5,7 miliona dinara. Sredstva su takođe obezbeđena iz budžeta grada, a rok za izvođenje radova je 90 dana od dana uvođenja izvođača u posao. Tokom ove i prethodne godine završena je rekonstrukcija istočne i zapadne fasade na ovom objektu.

Subotička Sinagoga, zaštićeni spomenik kulture, predstavlja uspomenu na one subotičke Jevreje koji su svoje živote izgubili u logorima u Drugom svetskom ratu. Po arhitektonskom rešenju spada u najlepše građevine secesije ovog podneblja, a sagrađena je 1902. godine u stilu mađarske secesije, po projektu Dežea Jakaba i Marcela Komora.

Organizacija "World monument watch" je tri puta zaredom Sinagogu uvrštavala među 100o najugroženijih spomeničkih objekata u svetu. Ove godine je ušla na listu sedam najugroženijih evropskih kulturno-istorijskih lokaliteta Evropa nostre.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;