INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Auto-put Niš-Priština od regionalnog značaja

27.10.2014. | RTS

Na nedavnom sastanku u Berlinu srpski premijer ponovo je predložio da se gradi auto-put od Niša do Prištine. Za realizaciju ovog projekta očekuje se pomoć Evropske unije. U Prištini taj pravac vide kao ekonomski i strateški važan za ceo region. Auto-put od Niša do Prištine šansa je za one koji se gotovo 20 godina bave trgovinom sa firmama iz centralne Srbije. Tako bi put robe bio kraći.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Auto-put od Prištine do Drača je završen. Ipak, privreda je jednoglasna – ili pravac prema albanskoj obali ili onaj koji se gradi prema Makedoniji pravi značaj dobija kad se poveže sa Koridorom 10. U Prištini imaju idejni projekat i studiju izvodljivosti za deonicu do Merdara, dugu 22 kilometra. Potrebno im je između 150 i 200 miliona evra. Sada čekaju investitora i pomoć EU.

Spajanje auto-puta od Prištine preko Merdara u pravcu Niša učiniće da Koridor 10 bude funkcionalan i kompletan. Predlozi Beograda i Prištine strane razlikuju se kad je reč o trasi. Priština želi da se ide preko Leskovca, da se vezuje za njihov pomoravski put, a želja Beograda je da tu ide toplički put, da izlazimo na Kuršumliju, pa na Podujevo, ka Prištini i Gračanici.

Bez obzira na trasu, trebalo bi da bude dugačak 120 kilometara i da centralnu Srbiju poveže s Albanijom. Ovaj auto-put potencijalno je važan za 50 miliona ljudi koji žive na ovom prostoru. Ukoliko se dve strane saglase oko trase i nađu novac, izgradnja bi mogla da počne početkom sledeće godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;