INFONET-468X60-BANNER

Novo lice Stepine ulice

23.10.2014. | Beobuild

Rekonstrukcija ulice Vojvode Stepe teče već treći mesec, i sada se radovi izvode na tri građevinske deonice. U julu kada je otvoreno ovo veliko gradilište, radovi su otpočeli na deonici od Trošarine do Saobraćajnog fakulteta, dok se sada odvijaju i na delu od Banjice do Trošarine, i od Saobraćajnog fakulteta do „Vera“.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Deo Ulice Vojvode Stepe koji će biti rekonstruisan dugačak je 4,5 kilometara, a podrazumeva potpunu obnovu svih podzemnin i nadzemnih instalacija, rekonfiguraciju tramvajskog koridora i uređenje trotoara i parking prostora. Vrednost investicije procenjena je na 19 miliona evra.

Pregled radova krećemo od deonice koja je poslednja uključena u rekonstrukciju, a to je deonica od okretnice tramvaja na Banjici do Trošarine, tačnije do Ulice Save Maškovica. Na potezu od tramvajske okretnice na Banjici do Bulevara oslobođenja skinute se stare šine, a hidraulicni čekići sada razbijaju noseću betonsku podlogu. Izvedenost radova raste kako se od Bulevara oslobođenja približavate Trošarini, odnosno tački gde je letos otpočela rekonstrukcija. Na delu prve deonice kod nadvožnjaka već su ukljonjene šine i podloga saobraćajnice, a u toku je proširivanje ivičnog pojasa i izgradnja potpornog zida.

Na Trošarini gde su otvoreni radovi izvedenost je najviša i već su vidljivi obrisi nove saobraćajnice, međutim ovaj napredak je značajno iza zacrtanih rokova. U odnosu na planiran završetak radova 10. oktobra imamo ozbiljno probijanje, koje će nesumnjivo uticati na izvođenje ostalih deonica, a samim tim i na krajnji rok. Celom deonicom do Saobraćajnog fakulteta su završeni radovi na podzemnim instalacijama, a formirane su i betonske baštice sredinom ulice za novi tramvajski koridor. Paralelno sa izlivanjem tramvajske podloge i postavljanjem pruge ugrađuju se i ivičnjaci trotoara.

Deonica od Ulice Ljube Vučkovica do Nikšićke ulice, ili orjentaciono od Saobraćajnog fakulteta do Vero centra, otvorena je 15-ak dana nakon prve deonice kod Trošarine. Njen završetak je planiran za 19. novembar, međutim taj rok je sada teško ostvariv. Ovde još uvek teče zamena podzemnih instalacija, tako da radovi na gornjem stroju jos nisu otpočeli.

Radovi su pogođeni manje i više objektivnim razlozima, pa je već sada sigurno da će čitava rekonstrukcija biti bar mesec dana duža od planirane. Istini za volju, kod rekonstrukcija ove veličine probijanje rokova nije neuobičajeno ni u organizovanijim gradovima. Trenutna situacija sa rokovima jeste problematična, međutim još uvek se kreće u podnošljivim okvirima. Isto tako je važno napomenuti da je kvalitet izvedenih radova važniji od rokova, i u tom smislu se moraju izbeći takve kompenzacije pod pritiskom kašnjenja. Ipak, nadamo se da će Grad izbeći razvoj situacije koji bi vodio u višemesečno kašnjenje i prolongiranje ovog značajnog projekta.

I dok kiša opet prekida mašine i radnike u poslu, pogledajte fotografije stanja izvedenih radova na ove tri deonice.

 

Komentari: 1

Darko Godć 23.10.2014 19.25.45

Informacija da rekonstrukcija "podrazumeva potpunu obnovu svih podzemnin i nadzemnih instalacija" nije tačna. U delu ulice u kome su završeni podzemni radovi (od Trošarine do Saobraćajnog fakulteta) nije promenjena ni kanalizaciona ni vodovodna infrastruktura.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;