INFONET-468X60-BANNER

Subotica: Palata dobila novi sjaj

23.10.2014. | Dnevnik

Godinu dana trajali su radovi na obnovi fasade zgrade subotičke Muzičke škole. Stari objekat, zidan kao najamna palata u centru Subotice još 1847. u kojem je Muzička škola od 1914.godine, izuzetnih arhitektonskih odlika, zasijao je punim sjajem i pokazao je da je vredan truda uloženog u sanaciju i restauraciju.

Veći deo sredstava, 22 miliona dinara, obezbedila je subotička lokalna samouprava, ipak, neobično je što su radovi delom finasirani sa četiri miliona dinara po konkursu „Pokrajinskog sekretrijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova“.

- Kada smo 2013. godine raspisali konkurs u cilju poboljšanja privredne aktivnosti u lokalnim samoupravama s namerom da u javnim objektima lokalne samouprave izvrše sanaciju u cilju povećanja energetske efikasnosti, grad Subotica je prepoznao ovu mogućnost i tako smo sufinansirali i obnovu Muzičke škole – pojasnio je Balint Juhas, zamenik pokrajinskog sekretara za privredu.

Gradonačelnik Jene Maglai i predsednik Skupštine grada Ilija Maravić otkrili su novu ploču na fasadi sa nazivom škole ispisanu na tri službena jezika. Povodom obeležavanja 146 godina rada subotičke Muzičke škole đaci i gosti iz muzičkih škola Ade, Sente, Kanjiže, Bečeja i Bačke Topole održali su svečani koncert u Gradskoj kući.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, na svečanosti povodom završetka obnove fasade ovog zdanja rekao je da bi i ubuduće trebalo da se nastavi sa uređenjem fasada na objektima u centru Subotice. Zgrada u samom centru Subotice, u Štrosmajerovoj ulici, jedna je od onih koje čine vizuelni identitet ovog grada. Reč je o jednoj od prvih najamnih palata koju je podigao 1847 godine veliki zemljoposednik Imre Mađar po uzoru na evropsku gradnju tog vremena. Taj tip palata gradio se radi iznajmljivanja lokala u prizemlju, izdavanja obično luksuznih stanova na spratu, i manjih stanova u potkrovlju. Zgradu je adaptirao 1911-12. subotički arhitekta Pal Vadas, dajući joj s ulične strane izgled u stilu minhenske secesije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;