Obnova Ramske tvrđave na proleće, Turska obezbedila dva miliona evra

22.10.2014. | Novosti

Iako će rekonstrukcija srednjovekovne Ramske tvrđave na Dunavu započeti tokom narednog proleća, do kraja ove godine trebalo bi da se završi izrada glavnog projekta obnove, koju će Turska finansirati sa dva miliona evra. Po vlastitoj želji, projekat koji košta 200.000 evra, platiće i uraditi stručnjaci Turske agencije za međunarodnu kulturnu saradnju i razvoj „Tika“.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Pre nekoliko meseci, ovde je boravila sedmočlana ekipa projektanata iz Turske, koji su kompletno snimili tvrđavu radi izrade projekta, posle kojeg ćemo i zvanično konkurisati za dva miliona evra, koliko nam je obećano – kaže Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište, napominjući da će se obnova realizovati u pet etapa, sve do kraja 2018.

Na lokalitetu površine 850 kvadrata, obaviće se rekonstrukcija i konzervacija same tvrđave, obnova hamama i karavan-saraja, kao i arheološki radovi unutar i oko utvrđenja. Zbog navedenih poslova, ali i zarad bezbednosti posetilaca, na tvrđavi je postavljena spoljašnja rasveta – za koju je „Tika“ obezbedila milion dinara – a po završetku kompletnog posla, zasijaće i unutra...

Ramska tvrđava, inače, predstavlja vojničko utvrđenje koje je turska vojska podigla još 1483, za vreme vladavine sultana Bajazita Drugog (1430-1512). Turci su ovu tvrđavu, pod prvobitnim nazivom Ihram – što na njihovom jeziku znači ćilim – na desnoj obali Dunava podigli radi osvajanja Panonske nizije, sazidana je u obliku nepravilnog petougla i sa svih strana opasana dubokim vodenim rovom, pa je ulaz u nju bio moguć samo preko pokretnog mosta. Uprkos atraktivnosti, do danas nije obnavljana.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...