Građevinski radnici nisu bezbedni

21.10.2014. | B-92

„Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije“ upozorio je da se građevinski radnici i dalje suočavaju sa opasnostima na radu. Sindikati građevinarstva širom Evrope, povodom Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu zatražiće realizaciju prava građevinskih radnika na bezbedne i zdrave uslove rada.

I „Sindikat radnika građevinarstva i IGM Srbije“ pridružuje se aktivnostima sindikata širom Evrope jer je, kako kažu, interes radnika za zdrave i bezbedne uslove rada već godinama njegova glavna briga. Upozoravaju da se u Srbiji građevinski radnici i dalje suočavaju sa različitim opasnostima po zdravlje i bezbednost na radu. Ukazuju i da su rizici opaki i da rezultiraju velikim brojem nesreća i bolestima na radnom mestu i zaposlenih u sektoru građevinarstva.

Sindikat navodi i da najveći broj poslodavaca u građevinarstvu ne obezbeđuje svoja gradilišta kako bi radnici bili bezbedni, da najveći deo njih u ne upućuje svoje radnike na periodične lekarske preglede kako bi bili zdravi i ne obezbeđuje ni teoretski ni praktično obuku radnika kako bi se osposobili za rad na poslovima visokog rizika i za posebne uslove rada. Oni su zatražili od nadležnih inspekcija da sprovedu rigoroznu primenu zakona i uredbi, uključujući prekršajnu i krivičnu odgovornost.

- Od svih članova našeg Sindikata i zaposlenih u sektoru građevinarstva tražimo da nas stalno obaveštavaju o gradilištima na kojima nisu preduzete mere zaštite i bezbednosti građevinskih radnika, a posebno o svim gradilištima koja nisu prijavljena i koja rade na „crno“, kako bismo zajedničkom aktivnošću uticali na zatvaranje takvih gradilišta – navodi se u saopštenju „Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije“.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....