INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Beograd: Osmoletka u Kumodražu dobija novi učenički blok

17.10.2014. | Politika

Na placu Osnovne škole „Vojvoda Stepa“ u Kumodražu, koju pohađa oko 830 učenika, najkasnije do kraja ove godine trebalo bi da počne izgradnja novog školskog krila i fiskulturne sale.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Za zidanje ovog objekta novac je obezbedila „Evropska investiciona banka“ (EIB) koja je još pre četiri godine sa Srbijom zaključila finansijski ugovor o realizaciji projekta „Program modernizacije škola“. Zahvaljujući tom projektu, odobren joj je zajam u iznosu od 50 miliona evra, a deo sredstava (nezvanično, oko milion evra) biće iskorišćen za podizanje voždovačke osmoletke, na površini od oko 2.800 kvadrata.

- Ove godine naša škola proslavlja 120 godina postojanja. U godinu jubileja ušli smo bez sportske sale. Sem toga, i dalje je veliki problem montažni objekat, izgrađen od štetnih azbestnih ploča. U njemu se i danas nalaze trpezarija, kuhinja, biblioteka, kutak za produženi boravak, učionica specijalnog odeljenja i računarski centar – nabraja Nebojša Životić, direktor OŠ „Vojvoda Stepa“, i podseća da će taj sporni deo školskog kompleksa biti porušen tek kada na istom placu bude izgrađen novi blok od 13 učionica.

Prvi čovek ove osmoletke dodaje i da je prvi uslov za konkurisanje za pomoć evropske banke bilo rešavanje imovinskopravnih zavrzlama oko zemljišta na kojem je još 1894. godine podignuto školsko zdanje.

- Morali smo da uradimo konverziju zemljišta čime smo stekli novi vlasnički list nepokretnosti bez kojeg inače ne bismo mogli da očekujemo pomoć EIB-a. Bezmalo dve i po godine čekali smo i da Skupština grada i Ministarstvo prosvete potpišu protokol o saradnji na osnovu kojeg je EIB na kraju izdvojio sredstva – dodaje Životić.

U međuvremenu je i Gradska uprava obnovila lokacijsku dozvolu, a završen je i glavni projekat dogradnje objekta i sale. U ministarstvu napominju i da bi ovih dana trebalo da bude sproveden postupak javne nabavke (traje oko tri meseca), posle čega sledi potpisivanje ugovora sa izvođačem radova.

Opština renovirala toalete

Škola „Vojvoda Stepa“ u Kumodražu ima tri celine, ukupne površine oko 2.500 kvadrata. Nastavu trenutno pohađa 830 učenika, a ove godine u četiri odeljenja raspoređeno je i 117 đaka prvaka. Pre nekoliko godina na jednom delu školskog zdanja popravljen je krov, a o opštinskom trošku nedavno su kompletno renovirani i toaleti. Iz upotrebe su eliminisani nepopularni „čučavci“, koji su zamenjeni novim klozetskim šoljama.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;