PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Gornji Milanovac: Majdan gradi auto-put

07.10.2014. | Novosti

Od sedam sati ujutro, do tri posle ponoći, u zabačenom kamenolomu „Drenovački Kik“, iznad visoravni Galič, na nadmorskoj visini od 620 metara, neprestano tutnje teške drobilice, bageri, kamioni... Danju, s vremena na vreme, odjeknu minske eksplozije, koje otvaraju nova grotla za vađenje stena.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Trenutno je to najiskorišćeniji kamenolom u Srbiji, iz kog se mesečno izvadi i preradi više od stotinu hiljada tona krečnjaka! Sve, do poslednjeg kamička, odvozi se za gradnju deonice 763 u takovskom kraju, koja je deo Koridora 11, budućeg auto-puta Beograd-južni Jadran.

Tridesetak radnika, na mašinama gigantima radi u dve smene. Noću rade pod reflektorima. Jer, trasa autostrade celom svojom dužinom vrlo brzo „guta“ sve kamenje, veće i drobljeno, koje joj kiperi danonoćno isporučuju. Vlasnik „Drenovačkog Kika“ sada je firma „Majning teh“ iz Beograda, od koje ga je iznajmila azerbejdžanska kompanija „Az Virt“, koja gradi deonicu 763.

- Kamenolom je otvoren u januaru prošle godine – objašnjavaju inženjeri Milan Trivić i Zoran Milić, tehnički rukovodioci eksploatacije. - Ovde se vadi najbolji tehnički krečnjak za asfalt, beton i takozvane tampone na svim vrstama puteva. Zaposleni su radnici uglavnom iz ovog kraja. Procenjene rezerve „Drenovačkog Kika“ su oko 20 miliona tona krečnjaka. Deonica auto-puta koju gradi „Az Virt“ neće sve to potrošiti. To znači da će kamenolom još dugo biti korišćen i posle njene izgradnje, koja će, prema planovima, biti završena do jeseni 2016. godine.

Sa ivice „Kika“, strmog ovalnog kratera dugog, širokog i dubokog stotine metara, koji podseća na Mesečev pejzaž, divovska mašinerija izgleda sićušna, minijaturna. Da bi kamenolom normalno funkcionisao izgrađen je pristupni put dug 4,3 kilometra do regionalne saobraćajnice Milanovac-Požega.

- Naš put je sada najbliža veza od Beršića i okolnih sela do Čačka – nastavljaju Trivić i Milić. - Osposobili smo i put od Galiča do Kika. Tačno je da, gradeći auto-put, koristimo regionalni i lokalne puteve, koji se zato oštećuju, što je neizbežno prilikom svake velike putne izgradnje. Ali mi i saniramo oštećene puteve. Kada bude završen auto-put, „Az Virt“ je obavezan da sve puteve koje koristi dovede u prvobitno stanje.

Besplatno

- Uz saglasnost naših pretpostavljenih, po dogovoru sa Javnim preduzećem za puteve iz Gornjeg Milanovca i opštinarima, iz „Drenovačkog Kika“ se otprema sav kamen potreban za nasipanje lokalnih puteva i to besplatno – veli poslovođa Bane Jovančić. - Pomažemo svim ovdašnjim seoskim mesnim zajednicama, dajemo im materijal za puteve i sve ostalo što im zatreba.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

TKK BEOGRAD
TKK BEOGRAD
BEOGRAD-ZEMUN
www.tkk.rs

JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.jaf.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;