Gornji Milanovac: Majdan gradi auto-put

07.10.2014. | Novosti

Od sedam sati ujutro, do tri posle ponoći, u zabačenom kamenolomu „Drenovački Kik“, iznad visoravni Galič, na nadmorskoj visini od 620 metara, neprestano tutnje teške drobilice, bageri, kamioni... Danju, s vremena na vreme, odjeknu minske eksplozije, koje otvaraju nova grotla za vađenje stena.

Trenutno je to najiskorišćeniji kamenolom u Srbiji, iz kog se mesečno izvadi i preradi više od stotinu hiljada tona krečnjaka! Sve, do poslednjeg kamička, odvozi se za gradnju deonice 763 u takovskom kraju, koja je deo Koridora 11, budućeg auto-puta Beograd-južni Jadran.

Tridesetak radnika, na mašinama gigantima radi u dve smene. Noću rade pod reflektorima. Jer, trasa autostrade celom svojom dužinom vrlo brzo „guta“ sve kamenje, veće i drobljeno, koje joj kiperi danonoćno isporučuju. Vlasnik „Drenovačkog Kika“ sada je firma „Majning teh“ iz Beograda, od koje ga je iznajmila azerbejdžanska kompanija „Az Virt“, koja gradi deonicu 763.

- Kamenolom je otvoren u januaru prošle godine – objašnjavaju inženjeri Milan Trivić i Zoran Milić, tehnički rukovodioci eksploatacije. - Ovde se vadi najbolji tehnički krečnjak za asfalt, beton i takozvane tampone na svim vrstama puteva. Zaposleni su radnici uglavnom iz ovog kraja. Procenjene rezerve „Drenovačkog Kika“ su oko 20 miliona tona krečnjaka. Deonica auto-puta koju gradi „Az Virt“ neće sve to potrošiti. To znači da će kamenolom još dugo biti korišćen i posle njene izgradnje, koja će, prema planovima, biti završena do jeseni 2016. godine.

Sa ivice „Kika“, strmog ovalnog kratera dugog, širokog i dubokog stotine metara, koji podseća na Mesečev pejzaž, divovska mašinerija izgleda sićušna, minijaturna. Da bi kamenolom normalno funkcionisao izgrađen je pristupni put dug 4,3 kilometra do regionalne saobraćajnice Milanovac-Požega.

- Naš put je sada najbliža veza od Beršića i okolnih sela do Čačka – nastavljaju Trivić i Milić. - Osposobili smo i put od Galiča do Kika. Tačno je da, gradeći auto-put, koristimo regionalni i lokalne puteve, koji se zato oštećuju, što je neizbežno prilikom svake velike putne izgradnje. Ali mi i saniramo oštećene puteve. Kada bude završen auto-put, „Az Virt“ je obavezan da sve puteve koje koristi dovede u prvobitno stanje.

Besplatno

- Uz saglasnost naših pretpostavljenih, po dogovoru sa Javnim preduzećem za puteve iz Gornjeg Milanovca i opštinarima, iz „Drenovačkog Kika“ se otprema sav kamen potreban za nasipanje lokalnih puteva i to besplatno – veli poslovođa Bane Jovančić. - Pomažemo svim ovdašnjim seoskim mesnim zajednicama, dajemo im materijal za puteve i sve ostalo što im zatreba.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...