Vrbas: Deo postrojenja za preradu otpadnih voda skoro završen

12.09.2014. | Dnevnik

Montiranjem opreme intenzivirani su radovi na izgradnji Centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda (CPPOV) u Vrbasu. Krajnji cilj ove evropske investicije vredne 15 miliona evra, je da se zaustavi zagađenje Velikog bačkog kanala i obezbedi prečišćavanje otpadnih voda za područje Vrbasa, Kule i Crvenke, za industriju i 120.000 stanovnika.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Projektom su predviđene tzv. linija vode, čija je izgradnja pri kraju, i linija mulja, koja zaostaje u gradnji. Rezultat procesa bilo bi ispuštanje prečišćene vode u kanal, a odlaganje neutralnog mulja na deponiju.

Francusko-srpski konzorcijum „OTV Millenium team” u protekla dva meseca završava montiranje hidromehaničke opreme na liniji vode, pa je već ugrađeno 90 odsto opreme. Ujedno se izvode i metalni radovi čelične konstrukcije na objektu predtretmana i objektu duvaljki, kao i na ostalim objaktima, a kako je preneo portal vrbaske opštine, preostali su završni radovi na administrativnoj zgradi, izgradnja puta, ograde i ozelenjavanje površine oko objekata.

Izvođač radova „OTV Millenium team” najavio je da će deo posla za koji je zadužen, biti gotov do kraja godine, međutim, kasne radovi na tzv. liniji mulja, koje izvodi grčko-srpska kompanija „Aktor-LAD”.

- Izvođači radova na muljnoj strani još nisu krenuli u posao u pravom smislu reči. Iako mi nemamo pravo da govorimo o konkretnim razlozima kašnjenja, radimo sve što je u našoj moći da i ovi radovi počnu što pre – izjavio je Milenko Radovanov, iz JP „Direkcije za izgradnju“, Jedinice za primenu projekta izgradnje CPPOV Vrbas-Kula.

On je pozvao građane opštine Vrbas da se na mestima gde postoje tehničke mogućnosti, priključe na sistem kanalizacije, jer je za normalan rad postrojenja neophodna određena količina otpadnih voda. Za optimalan rad budućeg postrojenja neophodno je da Vrbas i Kula obezbede priključenje domaćinstava i industrije na kanalizaciju.

Prilikom posete predstavnika Delegacije Evropske unije u aprilu bilo je najavljeno da će izgradnja CPPOV biti završena do kraja godine, ali kako stvari sada stoje, to se ne može očekivati. Kad god da postrojenje bude završeno, tek tada predstoji ogroman posao izmuljavanja, čišćenja i sanacije Velikog bačkog kanala, najzagađenijeg vodotoka u Evropi.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...