INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Sad: Azbest odlazi sa škola

12.09.2014. | Dnevnik

Zamena krovnog pokrivača na Elektrotehničkoj školi „Mihajlo Pupin” završena je na vreme, a đaci su 1. septembra seli u školske klupe. Kratkom prezentacijom, kojoj su prisustvovali član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić i vršilac dužnosti načelnika Gradske uprave za obrazovanje Lidija Tomaš,  predstavljeno je šta je sve urađeno.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Po Jelićevim rečima, bilo je neophodno da se zameni krovni pokrivač od azbestnih ploča jer je taj materijal štetan za zdravlje učenika koji je pohađaju i profesora koji godinama rade u njoj.

- Elektrotehnička škola je jedna od najvećih u našem gradu, a više od 50 godina bila je pokrivena pločama od azbesta – rekao je Jelić. - Grad je odlučio da rekonstruiše krov, jer je bezbednost dece i njihovo zdravlje naš prioritet. U rekonstrukciju krova uloženo je 24 miliona dinara, a radovi su završeni u roku, za 40 dana.

On je istakao da će Grad finansirati zamenu azbestnih ploča i na ostalim školama koje su pokrivene tim materijalom. Po njegovim rečima, prvi sledeći objekat na kojem će se to raditi je osnovna škola u Budisavi.

Vršilac dužnosti načelnika Gradske uprave za obrazovanje Lidija Tomaš naglasila je da su tokom zamene krova morali da vode računa i o skladištenju tog opasnog materijala. Zbog toga je, kako je rekla, cena radova bila nešto viša.

- Azbestne ploče predstavljaju vrstu opasnog otpada, koji zahteva posebne tokove kretanja, pa je bilo neophodno da izvođač radova ima potpisan ugovor s operaterom licenciranim za transport i skladištenje tog materijala. U Srbiji takvu vrstu otpada nije moguće skladištiti trajno i neophodno ga je transportovati u neku od susednih zemalja koje imaju spalionice za njegovo uništavanje. Tokovi kretanja tog otpada značajno su i poskupeli investiciju – kazala je Lidija Tomaš.

Elektrotehničku školu „Mihajlo Pupin”, koja ove godine slavi vek postojanja, trenutno pohađa 1.800 učenika. Direktor te obrazovne ustanove Milan Vukobrat istakao je da je zamena krovnog pokrivača završena na vreme, a da su radove nadgledali stručnjaci iz „Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada“ jer je objekat pod zaštitom.

- Dobili smo novac za zamenu krovnog pokrivača, a obezbedili smo se ne samo od opasnog materijala nego i od prokišnjavanja – rekao je Vukobrat.  – Nadamo se da ćemo uskoro zameniti i stolariju, što bi u stotoj godišnjici od izgradnje škole bilo neophodno.  

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;