INFONET-468X60-BANNER

Koridor: Ko je dama, a ko kavaljer

01.09.2014. | B-92

Oko sada već čuvene deonice Ub-Lajkovac koja se gradi godinama iako ima samo 12 kilometara sukobili su se sadašnji i bivši resorni ministri. Zorana Mihajlović kaže da će zbog nelogične i nestrateške gradnje državu taj put dodatno koštati još tri godine.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Milutin Mrkonjić odgovara da je zbog dokumentacije i eksproprijacije 2010. bilo moguće graditi samo taj deo auto-puta ka Jadranu, i da je takva odluka doneta da bi čitav projekat koridor 11 dobio na značaju.

Možda je i dobro što se s njihovom izgradnjom ozbiljno kasni, kada se pojedini putevi u Srbiji ionako dogovaraju bez ikakve strategije. Najbolji takav primer za ministarku građevine Zoranu Mihajlović je deonica Ub-Lajkovac. Tih 12 kilometara koji će posle neverovatnih 4 i po godina gradnje biti konačno završeno u novembru, ali će nas i dalje koštati. Pošto nema ni puta koji mu prethodni, a ni onog na koji bi trebalo da se nastavlja, Mihajlovićeva upozorava da će se plaćati i održavanje te deonice i čuvanje da je neko ne ukrade.

- Mi ćemo kao država dodatno da plaćamo zato što je neko potpisivao u trenutku kada nije imao saznanje da li će i kada nešto da se gradi bez ikakve strategije i sada ćemo davati još novca iz budžeta tj. vaš i moj novac za to. ne znam ko je tačno potpisao tražila sam da mi dostave ime tog ministra, ali svejedno to nije smelo da se desi – kaže ministarka.

To je bio Milutin Mrkonjić. U julu 2010. potpisao je sa domaćim firmama, „Preduzećem za puteve Beograd“, „Planumom“ i „Putevima Užice“ ugovor vredan 7,3 milijarde dinara po kome je deonica Ub-Lajkovac trebalo da se završi za 16 meseci. Taj put će postati funkcionalan tek kada se u aprilu 2017. na koridoru 11 završe tek dogovorene deonice Ub-Obrenovac i Lajkovac-Ljig.

- Pošto je ona dama a ja kaveljer odgovoriću prvi i zadnji put jer se o stručnim stvaraima ne govori u medijima. Ta deonica je bila jedina spremna na celom pravcu pa čak ni ona nije imala kompletnu dokumentaciju i eksproprijaciju ali smo u dogovoru sa Italijanima, Rumunima i Crnogorcima počeli da gradimo da bi čitavom projektu dali na značaju. Zašto tako mala deonica pa da bi domaće firme dobile posao jer one ni za to nisu mogle da obezbede bankarske garancije – kaže Mrkonjić..

Potpredsednica Vlade tvrdi i da je od preuzimanja ministarstva, pre tri i po meseca, do danas, bilo nemoguće pronaći i sakupiti sve potpisane ugovore, tako da još uvek nema kompletne arhive. Mihajlovićeva će o toj i svim ostalim zamerkama koje ima na rad svojih prethodnika u pisanoj formi obavestiti premijera.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;