EU želi da „Južni tok“ radi po evropskim pravilima

29.08.2014. | Tanjug

Gasovod „Južni tok“ može da postoji i radi u Evropskoj uniji samo po pravilima tog saveza, rekao je potpredsednik Evropske komisije za energetiku, Ginter Etinger.

- Treba da budemo jednoglasni da „Južnog toka“ može da bude, ali po našim pravilima – rekao je on na konferenciji u Berlinu.

Ruski gasni monopolista „Gasprom“ realizuje projekat izgradnje gasovoda kroz akvatoriju Crnog mora u zemlje južne i sentralne Evrope, u cilju diversifikacije maršruta izvoznih isporuka prirodnog gasa iz Rusije, podseća agencija Ria novosti.

Međutim, EK blokira projekat s obrazloženjem da on ne odgovara pravilima trećeg energetskog paketa, koji predviđa da kompanije koje proizvode gas ne mogu da budu istovremeno i vlasnice magistralnih gasovoda u EU.

Ginter Etinger će tokom posete Moskvi u petak, 29. avgusta, predstaviti nove predloge EK za postizanje kompromisa između Rusije i Ukrajine o gasu, u okviru trostranih ministarskih pregovora Brisela, Moskve i Kijeva, objavio je ranije Itar tas.

Cilj EU je da zemlje Unije, kao i zapadnog Balkana, plus Ukrajina i Moldavija, izbegnu probleme povezane sa energetskom bezbednošću u predstojećim mesecima, naveo je Etinger, dodajući da je iz tog razloga predložio da se nađe privremeno rešenje, prenosi agencija Interfaks.

Komesar je podsetio da parnice koje su pokrenuli Moskva i Kijev čekaju na presudu arbitražnog suda u Stokholmu, ali da će ti procesi trajati od 12 do 15 meseci i da Evropa ne može toliko da čeka.

- Potrebno je privremeno rešenje, jer zima dolazi – rekao je on.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zvonko 14.07.2020.
Iz bloka 42 se ovde seli buvlja pijaca a ne...
Darko 14.07.2020.
Ima stanova bez seče šuma. Samo je ovde mul...
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...