IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Za sanaciju nasipa na Savi kod Sremske Mitrovice potrebno 43 miliona dinara

14.08.2014. | Večernje novosti

Za sanaciju nasipa oštećenih prilikom majskih poplava na području Sremske Mitrovice potrebno je, prema procenama stručnjaka iz Vodoprivrednog preduzeća "Sava", obezbediti 43 miliona dinara, dok je grad spreman da za to pripremi svu projektnu dokumentaciju.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Imamo 102 kilometra odbrambenih nasipa na Savi. Grad je spreman da plati izradu dokumentacije, a verujemo da će "Vode Vojvodine", kao i dosad, naći način da se na sedam lokaliteta izvrši sanacija nasipa, kako bismo mirnije mogli čekati veće padavine - kaže gradonačelnik Branislav Nedimović.

Pored ova 43 miliona, potrebno je i pet miliona dinara za naknadu štete poljoprivrednicima u Sremskoj Rači i Bosutu, gde su tokom poplava građena dva nasipa. Jedan oko Sremske Rače, dug četiri, i drugi oko Bosuta od 4,5 kilometara. Osim naknade za uništene useve na trasi novih nasipa, odlučeno je i da se izvrši eksproprijacija zemljišta, pa da nasipi ostanu tu trajno.

- U septembru ćemo početi s naknadom šteta i tu će biti, uz 15 miliona dinara za one na usevima u nebranjenim zonama, i pet miliona za uništene useve u Sremskoj Rači i Bosutu. Štete od poplava moramo "lečiti", ali i ojačavati nasipe, gde god su počeli da popuštaju, kako nas ne bi nespremne zatekle nove poplave - objašnjava Nedimović.

Stručnjaci VP "Sava" upozoravaju na to da se nasipi moraju revitalizovati kod Drvnog kombinata, u gradu kod Dispanzera na Savi, u Ulici Svetozara Markovića, kod Briona... Veoma je važno da se obavi sanacija krune nasipa na gradskom području, koja je oštećena prilikom prevoza peska tokom majske poplave. Za taj posao, po proceni stručnjaka "Voda Vojvodine", potrebno je obezbediti 5,5 miliona dinara.

Zaštita i sanacija šteta nastalih na odbrambenim nasipima na Savi na sremskomitrovačkom području jedan je od prioriteta i gradonačelnik Nedimović veruje da će se što pre obezbediti sredstva i završiti njihova sanacija.

Trafo i dalekovod

Osim onih na savskim nasipima, velike štete od poplava pretrpela je i trafostanica na čuvarnici "Bogaz" na Savi. Samo za remont dalekovoda i trafostanice potrebno je da se obezbedi tri miliona dinara, kao i 2,5 miliona za sanaciju čuvarnice, jer je od dugog ležanja vode u podrumu došlo do sleganja trotoara i pucanja zidova u temelju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...

;