Zgrada „Ureda“ u Kragujevcu proglašena za spomenik kulture

13.08.2014. | E-kapija

Vlada Srbije je donela odluku o utvrđivanju zgrade "Ured" u Kragujevcu za spomenik kulture. Spomenik kulture sagrađen je 1931. godine za smeštaj ureda za osiguranje radnika, prema projektu arhitekte Bogdana Nestorovića, profesora Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U početku svoje arhitektonske delatnosti u projektima profane arhitekture, posebno administrativnih i bankarskih zgrada, prof. Nestorović primenjivao je modernizovanu klasicističku arhitekturu pod uticajem francuske škole. Ovaj izvanredan poznavalac istorije arhitekture pratio je i savremene tokove graditeljskog stvaralaštva.

Zgrada ima suteren, visoko prizemlje i sprat. Pored administrativnih prostorija, zgrada je imala i ordinacije: dve ambulante opšte prakse, po jednu hiruršku, očnu, ušnu, zubnu, ginekološku, antituberkuloznu, kao i pulmološko i rendgenološko odeljenje. U prizemlju su bila parna kupatila sa kadama, tuševima i posebnim odeljenjima za fizikalnu terapiju, masažu i hidroterapiju.

U rešavanju osnova i organizaciji prostora ove reprezentativne javne građevine Nestorović je akademičar, struktura se zasniva na proverenim graditeljskim obrascima, istovremeno prepletenim sa modernističkim funkcionalizmom. U spoljnoj kompoziciji ostvario je osobenu varijantu modernizovane monumentalne neoklasične istorističke arhitekture, čiji koncept podrazumeva naglašen geometrizam i čiste, svedene, jednostavne fasadne površine.

Danas ovu zgradu koristi Institut za javno zdravlje Kragujevac. Osim arhitektonskih vrednosti autorskog ostvarenja prof. Bogdana Nestorovića, ovaj spomenik kulture značajan je i zbog doprinosa razvoju zdravstvene kulture u Šumadiji, navedeno je u odluci Vlade.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Denis 14.02.2020.
Molim vas za informaciju koja je cena izola...
Dejan 11.02.2020.
De se moze kupiti alat i materijali za ovaj...
Molan 08.02.2020.
cena vakum lifta ,izvodjac u Srbiji. Sprat...
Bojan Djordjevic 08.02.2020.
Interesuje me cena kljuc u ruke "kuca od st...
Lena 07.02.2020.
... neka dodju da svicarcima izgrade drugu ...