Zgrada „Ureda“ u Kragujevcu proglašena za spomenik kulture

13.08.2014. | E-kapija

Vlada Srbije je donela odluku o utvrđivanju zgrade "Ured" u Kragujevcu za spomenik kulture. Spomenik kulture sagrađen je 1931. godine za smeštaj ureda za osiguranje radnika, prema projektu arhitekte Bogdana Nestorovića, profesora Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U početku svoje arhitektonske delatnosti u projektima profane arhitekture, posebno administrativnih i bankarskih zgrada, prof. Nestorović primenjivao je modernizovanu klasicističku arhitekturu pod uticajem francuske škole. Ovaj izvanredan poznavalac istorije arhitekture pratio je i savremene tokove graditeljskog stvaralaštva.

Zgrada ima suteren, visoko prizemlje i sprat. Pored administrativnih prostorija, zgrada je imala i ordinacije: dve ambulante opšte prakse, po jednu hiruršku, očnu, ušnu, zubnu, ginekološku, antituberkuloznu, kao i pulmološko i rendgenološko odeljenje. U prizemlju su bila parna kupatila sa kadama, tuševima i posebnim odeljenjima za fizikalnu terapiju, masažu i hidroterapiju.

U rešavanju osnova i organizaciji prostora ove reprezentativne javne građevine Nestorović je akademičar, struktura se zasniva na proverenim graditeljskim obrascima, istovremeno prepletenim sa modernističkim funkcionalizmom. U spoljnoj kompoziciji ostvario je osobenu varijantu modernizovane monumentalne neoklasične istorističke arhitekture, čiji koncept podrazumeva naglašen geometrizam i čiste, svedene, jednostavne fasadne površine.

Danas ovu zgradu koristi Institut za javno zdravlje Kragujevac. Osim arhitektonskih vrednosti autorskog ostvarenja prof. Bogdana Nestorovića, ovaj spomenik kulture značajan je i zbog doprinosa razvoju zdravstvene kulture u Šumadiji, navedeno je u odluci Vlade.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...