Kraj agonije za ZGOP

08.08.2014. | Dnevnik

Najnoviji ugovor koji je novosadsko preduzeće za građenje, remont i održavanje pruga ZGOP a.d. u restrukturiranju pre nekoliko dana potpisalo sa beogradskim "Energoprojektom" u vezi radova na železničkoj stanici "Prokop", predstavlja još jedan signal da je ovo preduzeće na najboljem putu oporavka i "preživljavanja" roka koji je Vlada R. Srbije ostavila firmama u njihovom položaju da pronađu novog vlasnika ili strateškog partnera.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

U našu zemlju je, ističe direktor ZGOP, Zoran Stanojević, ušlo oko milijardu evra kredita od Rusa, Čeha i Kuvajćana namenjenih za obnovu železničke infrastrkute, posebno pruga na koridoru deset, na čemu insistira i EU.

- "Zgopu" je bitno što je posredstvom Ruske državne železnice dobio dve garancije: bankarsku garanciju za povraćaj avansa i garanciju za dobro izvršenje posla za izgradnju šest deonica na koridoru deset - kaže Stanojević - Krajem meseca ili početkom septembra trebalo bi da krenemo da radimo gornji stroj pruge Pančevo – Krnjača na deonici Beograd – Pančevo uključujući i izgradnju drugog koloseka na pančevačkm mostu. U septembru ćemo sa "Energoprojektom" krenuti izgradnju koloseka na železničkoj stanici Beograd centar "Prokop" - naveo je direktor Stanojević i dodao da je u obnovu pruga uključeno više domaćih firmi, a da je ZGOP dobio posao direktnim ugovaranjem sa Ruskim železnicama.

Ne umanjujući značaj ovog angažovanja Stanojević kaže da je za ZGOP daleko značajnije što je našao strateškog partnera, a to je Ruska državna železnica - RŽD koja još od 2010 godine ima planove da posluje na našim kolosecima posredstvom "ćerke firme" . Prema njegovm rečima ZGOP ima tri potpisana memoraduma o strateškom partnerstvu sa Rusima koji su lane podneli i zahtev Agenciji za privatizaciju da kupe ovu novosadsku firmu u restrukturiranju.

- Svaki dan očekujemo da Agecnija za privatizaciju odobri sklapanje ugovora o strateškom partnerstvu s Rusima. Ukoliko se to dogodi, ZGOP će konačno izaći iz agonije, jer smo posle loše privatizacije od 2008. godine prošli kroz trnje, bili bez posla i plata – ističe direktor Stanojević.

Prema njegovim rečima RŽD je spremna odmah da uloži u ZGOP 1,5 miliona evra za rezervne delove za građevinsku operativu preduzeća smeštenu u Industrijskoj zoni, što je kako tvrdi, odlično za početak. Pored toga ovom finansijskom injekcijom isplatile bi se zaostale zarade za 280 radnika koji su primili tek deo januarske minimalne zarade, a bili bi vraćeni bankama i dobavljačima dugovi ZGOP od oko sedam stotina miliona dinara.

ZGOP je, kaže Stanojević, jedino preduzeće u Srbiji koje ima radnu snagu i celokupnu građevinsku mehanizaciju osposobljenu za građenje i remont pruga.

- Naš strateški partner ima ozbiljne planove u Novom Sadu, tačnije u celoj Srbiji. Plan je da bude lider u regionu, a koliko je to realno najbolje pokazuje podatak da RDž godišnje uradi 1.900 kilometara pruga. O kojem potencijalu se radi vidi se u poređenju sa tim da je svojevremeno ZGOP radio za godinu dana tek 120 kilometara pruge – ističe Stanojević, dodajući da je za firmu kojoj je na čelu bitno to što za strateškog partnera ima firmu iz iste branše.

- To prilikom prvobitne vlasničke transformacije državi nije bilo od presudnog značaja, pa je, već posle dve godine ugovor o prodaji bio poništen.

Angažovani na saniranju štete od poplava - Preduzeće u restruktuiranju ZGOP trenutno je angažovano na otklanjanju posledica popolava, pa je uključeno u remont termoelektrane u Obrenovcu, odnosno na remontu pruge za prevoz uglja za termoelektranu, od kopa uglja do Obrenovca.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije