Nemački „AEbt“ nudi Srbiji saradnju i napredne tehnologije za železnicu, tramvajski i metro saobraćaj

06.08.2014. | Tanjug

Nemačka kompanija "AEbt" (Primenjena železnička tehnologija) nudi Srbiji saradnju i napredne tehnologije za železnicu, tramvajski i metro saobraćaj. Menadžer prodaje te kompanije Folker Drenkan je tim povodom posetio Srbiju i održao sastanke sa predstavnicima "Železnica Srbije", "GSP Beograd", kao i Građevinskog fakulteta na Katedri za puteve, aerodrome i železnice.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Tražimo nova tržišta, a Srbija je na putu ulaska u evropsku zajednicu, gde je čeka veoma kompleksan zakon o železnici - izjavio je Drenkan Tanjugu.

On je kazao da ta kompanija, koja se bavi pružanjem tehnoloških i obrazovnih usluga sa sopstvenom akademijom, želi da prenese Srbiji "nou-hau" tehnologije i pomogne joj da se uključi u složen železnički sistem Evrope. Drenkan očekuje da će Srbija postati članica EU u narednih pet do 10 godina i ističe da našu zemlja čeka puno posla u oblasti železničkog saobraćaja, kao i da se to odnosi i na zemlje u okruženju - Crnu Goru, Hrvatsku, Makedoniju...On je istakao da naša zemlja treba da dostigne i visoke evropske standarde za bezbednost železničkog saobraćaja, kao i da je ta firma specijalizovana za sve bezbednosne provere. Ta nemačka kompanija ("Angewandte Eisenbahntechnik GmbH") se bavi tehnologijom za železnicu, pruge, šinska vozila, njihovom sigurnošću, sertifikacijom, dozvolama, raznim procenama, složenim softverskim rešenjima, obukom službenika, edukacijom studenata...

Drenkan je naglasio da ta firma može da pomogne Srbiji u procesu dobijanja određenih dozvola i sertifikata u skladu sa EU normama.

- Mi nudimo Srbiji nove tehnologije odnosno železnički "nou-hau" napravljen u Nemačkoj, a Srbija kao i Nemačka imaju dugu istoriju železnice - naveo je on.

Drenkan je prošle godine prvi put boravio u Srbiji u okviru stručne konferencije o infrastrukturi, koju je u septembru organizovala Delegacija nemačke privrede u Srbiji. Ta nemačka firma u Nirnbergu ima svoju Akademiju za obuku kadrova u oblasti železničkog saobraćaja, šinskih vozila i svih procesa za bezbednost te vrste saobraćaja.

Kompanija "AEbt" je pristuna osim u Nemačkoj i na drugim evropskim tržištima, na primer francuskom, švajcarskom, austrijskom i zemaljama Beneluksa.

- Želimo da pomognemo srpskim železnicama - poručio je Drenkman konstatujući da je železnička infrastruktura u Srbiji u dosta lošem stanju i da mnogo toga treba uraditi, s obzirom da su na nekim srpskim prugama brzine vozova svega 20 kilometara na sat.

On je podsetio da kroz Srbiju prolazi železnički Koridor 10 ističući da u taj evropski železnički pravac treba uložiti puno novca u našoj zemlji. Sa druge strane, Nemačka ima dobru železničku infrastrukturu i zato vozovi mogu da se kreću velikim brzinama.

Nemačka kompanija "AEbt" ima sedište u Nirnbergu i filijale u Minhenu, Augsburgu, Oltenu u Švajcarskoj, i Gracu u Austriji. Cilj kompanije je bezbedan, održiv i ekonomičan železnički sistem. Kompanija poseduje i "AEbt" test centar sa svojom laboratorijom i prugama za testiranje u dužini od 40 kilometara na sat i nudi razne procene proizvođačima šinskih vozila.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...
Aleksandar 09.04.2021.
Kako ste naivni, obećanje, ludom radovanje....
Tijana 08.04.2021.
Kada mogu da se prijavim i gde?
Muvica 07.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije i f...
Ljubisa 07.04.2021.
Pitanje: da li ce moci da se prijave za ref...