INFONET-468X60-BANNER

Termoelektrana u Stanarima gradi se po planu

29.07.2014. | Novosti

Na najvećem gradilištu u Republici Srpskoj u Stanarima, na 30 kilometara od Doboja, 550 graditelja vredno radi na izgradnji termoelektrane, prvog objekta te vrste koji se gradi na teritoriji bivše Jugoslavije u poslednjih 25 godina.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

EFT je gradnju ovog zahtevnog projekta poverio kineskoj kompaniji „Dongfang elektrik korporejšn“, a veliki broj radnika domaćih građevinskih preduzeća dobio je posao podizvođača. Pored radova na gradnji TE, trenutno je najaktuelnije izmeštanje dela regionalnog puta Doboj-Prnjavor u Dragalovcima.

- Deonica dužine 1.852 metra, u vrednosti radova 1,4 miliona maraka, poverena je građevinskom preduzeću iz Mrkonjić Grada „MG Mind“, koje ima domaću licencu u niskogradnji. Ponovo smo se uverili da se ovaj zahetvni objekat gradi po svim procedurama i standardima zaštite životne sredine i evropskih direktiva, te da je EFT najbolji primer investitora po ažurnosti i poštovanju zakonske regulative RS – izjavila je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić tokom nedavne posete gradilištu u Stanarima.

Ona je napomenula značajnim u ovim vremenima krize da je trenutno u Rudniku i TE Stanari zaposleno 540 radnika, a da će ih nakon puštanja termoelektrane u rad biti 900.

- U gradnju objekta do sada je uloženo više od 311 miliona evra, objekat termoelektrane je veoma tehnološki zahtevan, složen po svim elementima, ali smatram da će termoelektrana biti završena i puštena u probni rad po planu – rekao je za „Novosti“ Ivica Jakovljević, direktor Rudnika i termoelektrane Stanari.

Kapacitet buduće TE Stanari je 300 megavata, sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 2.000 gigavat-časova, uz potrošnju uglja od 2,3 miliona tona godišnje.

Rokovi

Ugovorni rok izgradnje i puštanja termoelektrane u rad je 45 meseci i teče od 21.decembra 2012. godine, kada je ugovor „Dongfanga“ sa EFT stupio na snagu. Radovi na platou buduće termoelektrane i prvi iskopi započeti su 16. aprila prošle godine, a prema dinamici biće završeni do kraja iduće godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;