INFONET-468X60-BANNER

Počela izgradnja fekalnog kolektora na Kopaoniku

28.07.2014. | Blic

Radnici beogradske firme „Hidromontaža“ započeli su radove na izgradnji fekalnog kolektora za prikupljanje otpadnih voda na istočnoj strani Kopaonika. Vrednost ove investicije, koju u saradnji sa opštinom Brus, finansira belgijska kompanija „Vizion“ iznosi 800.000 evra.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Prva faza radova na toj investicij koji će, kako se planira biti završeni do kraja ove godine, obuhvata izgradnju cevovoda od Srebrnca do Rendare u dužini od četri kilometara, montažu kolektora za sakupljanje otpadnih voda, kao i iskopavanje nekoliko arterijskih bunara iz kojih će se buduće turističko naselje „Srebrnac“ snabdevati vodom za piće.

Prema rečima Konarda Bilgišera, menadžera pomenute belgijske kompanije, na proleće iduće godine kreće druga faza radova, tj. izgradnja moderne fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, prve te vrste na Kopaoniku, čija će izgradnja koštati dodatnih oko 2,2 miliona evra.

- Pre početka gradnje turističkog kompleksa na „Srebrncu“ koju smo zacrtali od 2015. do 2020. godine, a koja obuhvatiti izgradnju hotela, apartmana i drugih turističko-sportskih objekata na površini od 100.000 kvadrata, želimo da izgradimo potrebne infarstrukturne objekte. To znači, puteve, struju, vodovod i kanalizaciju. Nadamo se da će „Srebrnac“ za koju godinu postati najpoznatija turistička destinacija u Evropi i u toj nameri čvrtsto sarađujemo sa našim partnerima iz opštine Brus – kaže Konard Bilgišer i dodaje, da su turisti iz Belgije veoma zainteresovani za Kopaonik, koji pruža izvanredne uslove za razvoj zdravstvenog turizma.

Proglašavajući zvaničan početak radova na izgradnji kolektora za otpadne vode, Slobodan Vidojević, predsednik opštine Brus rekao je, da je opštinska administracija „skratila put za dobijanje potrebnih dozvola“, kako bi privukla što veći broj investitora.

- Na dobijanje potrebnih dozvola i papira danas se u opštini Brus čeka mnogo manje nego predhodnih godina. To je rezultiralo povećanim interesovanjem investitora iz inostranstva. Možemo se pohvaliti, da trenutno pregovaramo sa potencijalnim investitorima iz Nemačke, Francuske i Rusije, koji su spremni da ulože preko 100.000.000 evra u turističko-sportske kapacitete na Kopaoniku, ali i planinskim selima naše opštine. Verujem da će za nekoliko godina opština Brus desetostruko povećati prihode u budžetu od turizma – kaže predsednik Vidojević i naglašava, da će će se pored istočene strane Kopaonika u naredom periodu ulagati i u „Brusku banju“ udaljenu 500 metra od centra grada, čija je lekovita geotermalna voda bogata magnezujumom, kalcijumom i drugim mineralima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;