10 arhitektonskih promašaja (drugi deo) - Hancock Place, I.M. Pei & Partners

05.02.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Hancock Place u Bostonu, projekat biroa I.M. Pei & Partners, građen između 1965-72, ostavlja utisak minimalističke staklene strukture. Čak i pre nego što je ovaj oblakoder od 60 spratova otvoren, staklo je zadavalo probleme: prozori su otpadali pri jakim vetrovima.

Na kraju, toliko je prozora razbijeno i zatvoreno pločama iverice da su stanovnici Bostona najvišu zgradu u svom gradu nazvali "Ply in the Sky" (šperploča u nebesima).

Witold Rybczynski, profesor urbanizma na univerzitetu Warhton, govori o 10 arhitektonskih promašaja, izabranih po jednostavnim kriterijumima: veliki budžeti, poznata imena arhitekture, čuveni projekti, i… rešenja koja su namučila investitore. Ostale primere možete pronaći na linku na kraju teksta.


Stakleni paneli sastavljeni od dvoslojnog refleksnog stakla, koje čini da zgrada izgleda kao ogroman kristal, bili su najveći ikada instalirani na jednoj visokoj zgradi. I ispostavilo se da nisu pucali zbog jakog vetra, već zato što je spoljni sloj stakla (koji je dodat zbog efekta refleksije) imao sasvim drugačije dilatacije od unutrašnjeg.

Dodatno, Hancock zgrada je veoma vitka, što se ispostavilo kao još jedan problem. Ovaj problem je zahtevao više čelika za konstrukciju, kao i dodatni mehanizam za kontrolu preteranog izvijanja.

Na kraju, troškovi su se udvostručili i svako je tužio svakoga. Ipak, sve je rešeno van suda, i ostao je još jedan primer opasnosti ispitivanja krajnjih granica tehnologije.


Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
stoja perkovic 25.11.2020.
Postovani,interesuju me ugradnja protocnog ...
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !