10 arhitektonskih promašaja (prvi deo) - East Building, I.M. Pei

05.02.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Umetničko delo, arhitektura, šta god da je u pitanju, traži vreme da bismo mogli reći da li je dobro ili loše - kaže I.M.Pei u dokumentarnom filmu o arhitektima First Person Singular, Peter Rosen-a iz 1997. godine.

Surova je ironija to što, zgrada koju mnogi smatraju njegovim remek-delom, East Building, deo Nacionalne galerije u Vašingtonu, nakon 30 godina od izgradnje pokazuje ozbiljne greške.

Witold Rybczynski, profesor urbanizma na univezitetu Warhton, govori o 10 velikih arhitektonskih promašaja, odabranih po jednostavnim kriterijumima: veliki budžeti, poznata imena arhitekture, čuveni projekti, i… loša rešenja koja su zadale puno muke investitorima. Ovo je jedan od primera dok ostale možete pronaći na linku na kraju teksta.


Paneli od mermera iz Tenesija koji pokrivaju fasadu počinju da popuštaju i galerija je objavila da 16.200 kamenih ploča mora biti reinstalirano. Vrednost radova procenjena je na 85 miliona dolara.

Sudeći prema pisanju Wall Street Journal-a, problem je zapravo u tome što spojnice između ploča zapravo i ne postoje, pa nije bilo prostora za “rad” mermera kao posledica temperaturnih promena.

Izgleda da je Pei-ov beskompromisni minimalistički dizajn gurnuo tehnologiju preko granice koju je mogla da izdrži. Ovakvi promašaji nisu nepoznati u modernoj arhitekturi. Zgrade su nekada loše zbog nekompetentnosti ili aljkavog izvođenja, ali primer koji sledi neuspeh je iz drugog razloga: arhitektonske ambicije.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Aleksandra 16.05.2021.
Gde mogu i kada da se prijavim za zamenu st...
Boki 16.05.2021.
Kako se i gde prijaviti?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...