INFONET-468X60-BANNER

Skromna drvena biblioteka osvojila nagradu za najbolji enterijer godine

07.12.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Pored Svetskog festivala arhitekture (WAF) u Lisabonu, u Portugalu, održan je i trodnevni Svetski festival enterijera. Za pobednika je proglašen projekat "Pingtan Children Library", iza koga stoji Condition_Lab. Tako je ovaj jeftini drveni dizajn, koji stvara atraktivan prostor, ispunjen prirodnim svetlom u kome deca mogu da se igraju, čitaju i uče, poneo titulu "World Interior of the Year".

Biblioteka u kojoj deca mogu da se igraju i čitaju

Biblioteka u kojoj deca mogu da se igraju i čitaju (Foto: Sai Zhao)

Ova biblioteka se nalazi u Hunanu u Kini, u okviru osnovne škole koju pohađa oko 400 dece. Zgrada je blago podignuta kako bi se zaštitila od poplava, a dizajnirana je pod uticajem tradicionalnih kineskih kuća. Krov je pokriven crepom, a konstrukciju čine međusobno povezane drvene grede.

Prozori od polikarbonata omogućavaju prodor prirodnog svetla

Prozori od polikarbonata omogućavaju prodor prirodnog svetla (Foto: Sai Zhao)

Unutrašnjost se prostire na oko 80 kvadratnih metara, ima tri sprata, a definisana je upotrebom drveta, uključujući dva isprepletena stepeništa koja formiraju dvostruku spiralu i služe kao prostor za sedenje. Postoji više prostora za čitanje, dok prozori od polikarbonata uokviruju pogled na lokalni pejzaž i omogućavaju dnevnom svetlu da prijatno prodire unutra.

Konstrukciju čine međusobno povezane drvene grede

Konstrukciju čine međusobno povezane drvene grede (Foto: Sai Zhao)

WAF navodi da vrednost ovog projekta leži u dve osnovne lekcije. Prva se direktno odnosi na decu Pingtana koja su osim uživanja u igri u biblioteci shvatila da je njihova kultura živa i da ostaje relevantna u ovom svetu koji se brzo menja. Druga se odnosi na disciplinu, u trenutku kada arhitektura, posebno u urbanoj metropoli kao što je Hong Kong, deluje kao da je izgubila dušu.

Biblioteka je izgrađena sa 77.000 dolara

Biblioteka je izgrađena sa 77.000 dolara (Foto: Sai Zhao)

Istuču da uticaj na društvo ne zahteva velika finansijska ulaganja, dizajn nije ograničen samo na vrhunske projekte, a arhitektura mora imati svrhu.

Condition_Lab je tražio sponzore za projekat koji je na kraju izgrađen sa relativno niskim budžetom od oko 77.000 dolara.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;