INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Skromna drvena biblioteka osvojila nagradu za najbolji enterijer godine

07.12.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Pored Svetskog festivala arhitekture (WAF) u Lisabonu, u Portugalu, održan je i trodnevni Svetski festival enterijera. Za pobednika je proglašen projekat "Pingtan Children Library", iza koga stoji Condition_Lab. Tako je ovaj jeftini drveni dizajn, koji stvara atraktivan prostor, ispunjen prirodnim svetlom u kome deca mogu da se igraju, čitaju i uče, poneo titulu "World Interior of the Year".

Biblioteka u kojoj deca mogu da se igraju i čitaju

Biblioteka u kojoj deca mogu da se igraju i čitaju (Foto: Sai Zhao)

Ova biblioteka se nalazi u Hunanu u Kini, u okviru osnovne škole koju pohađa oko 400 dece. Zgrada je blago podignuta kako bi se zaštitila od poplava, a dizajnirana je pod uticajem tradicionalnih kineskih kuća. Krov je pokriven crepom, a konstrukciju čine međusobno povezane drvene grede.

Prozori od polikarbonata omogućavaju prodor prirodnog svetla

Prozori od polikarbonata omogućavaju prodor prirodnog svetla (Foto: Sai Zhao)

Unutrašnjost se prostire na oko 80 kvadratnih metara, ima tri sprata, a definisana je upotrebom drveta, uključujući dva isprepletena stepeništa koja formiraju dvostruku spiralu i služe kao prostor za sedenje. Postoji više prostora za čitanje, dok prozori od polikarbonata uokviruju pogled na lokalni pejzaž i omogućavaju dnevnom svetlu da prijatno prodire unutra.

Konstrukciju čine međusobno povezane drvene grede

Konstrukciju čine međusobno povezane drvene grede (Foto: Sai Zhao)

WAF navodi da vrednost ovog projekta leži u dve osnovne lekcije. Prva se direktno odnosi na decu Pingtana koja su osim uživanja u igri u biblioteci shvatila da je njihova kultura živa i da ostaje relevantna u ovom svetu koji se brzo menja. Druga se odnosi na disciplinu, u trenutku kada arhitektura, posebno u urbanoj metropoli kao što je Hong Kong, deluje kao da je izgubila dušu.

Biblioteka je izgrađena sa 77.000 dolara

Biblioteka je izgrađena sa 77.000 dolara (Foto: Sai Zhao)

Istuču da uticaj na društvo ne zahteva velika finansijska ulaganja, dizajn nije ograničen samo na vrhunske projekte, a arhitektura mora imati svrhu.

Condition_Lab je tražio sponzore za projekat koji je na kraju izgrađen sa relativno niskim budžetom od oko 77.000 dolara.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;