IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

WAF nagrada za najbolju građevinu godine dodeljena radikalnoj rekonstrukciji nebodera

05.12.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Poslednjeg dana godišnjeg Svetskog festivala arhitekture (WAF) u Lisabonu, Portugal, proglašena je najbolja građevina godine. Quay Quarter Tower, delo studija 3XN Architects, dobio je titulu "World Building of the Year" zbog svog privlačnog dizajna i pametne prenamene postojeće kule.

Quay Quarter Tower

Quay Quarter Tower (Foto: Phil Noller)

Quay Quarter Tower nalazi se na istaknutom mestu u Australiji, u blizini čuvene Sidnejske opere. Neboder je uređen kao niz od pet naslaganih pomaknutih blokova i dostiže maksimalnu visinu od 206m. Njegova neobična forma stvara više atrijumskih prostora unutar građevine i nudi fleksibilan kancelarijski prostor sa odličnim pogledom i prirodnim svetlom.

Uređen kao niz od 5 naslaganih blokova

Uređen kao niz od 5 naslaganih blokova (Foto: Phil Noller)

Što se strukture tiče, ova zgrada više predstavlja rekonstrukciju prethodne nego izgradnju nove građevine, a 3XN Architects je ponovo iskoristio jezgro i veći deo stubova i greda iz tipične pravougaone kancelarijske kule koja je ovde postojala od 1976. godine.

Rekonstrukcija stare građevine

Rekonstrukcija stare građevine (Foto: Fred Holt)

Programski direktor Svetskog festivala arhitekture Paul Finch navodi da je pobednik dobio zadatak da obezbedi zgradu na odličnoj lokaciji i da zadrži ogroman deo postojeće 50 godina stare komercijalne kule, a rezultat je bio odličan primer adaptivne ponovne upotrebe. On smatra da kula ima odličnu priču o ugljeniku i primer je anticipativnog dizajna radnog prostora proizvedenog.

Predivan pogled na Sidnej

Predivan pogled na Sidnej (Foto: Martin Siegner)

Priznanje za najbolji pejzaž godine (The Landscape of the Year) dobili su Shancun Atelier, Arhitektonska škola Univerziteta Tsinghua i Institut za arhitektonsko projektovanje Anshun za projekat pod nazivom Očuvanje i rehabilitacija ruralnog pejzaža Gaodanga: selo etničke manjine Buyi u jugozapadnoj Kini. Projekat je usredsređen na tradicionalno selo u udaljenom planinskom području i uključivao je ponovnu izgradnju i popravku postojećih struktura i ponovno uspostavljanje drenažnih jarkova i pirinčanih polja, obezbeđujući održivost sela za buduće generacije.

Preservation and Rehabilitation of Rural Landscape of Gaodang (Foto: Anshun Institute of Architectural Design)

Budući projekat godine (The Future Project of the Year) slavi najbolje svetske građevine koje tek treba da budu završenu. Ovogodišnji pobednik je Iranska staza snova / Veza između sportsko-rekreativnog parka i kulturne ulice, koju je dizajnirao CAATStudio. Projekat predviđa novu pešačku i biciklističku stazu u zapadnom delu kompleksa brda Abbas Abad u Teheranu.

Iran's Dream Pathway (Foto: Kamboozia Architectute and Design Studio)

VAFX Award slavi predloge koji se bave globalnim izazovima. Ovogodišnji pobednik je BAD - izgrađen od strane Associative Data + Guallart Architects za njihov projekat The Tower of Life, koji je osmišljen za Senegal, u Africi. Konceptualni neboder bi imao fasadu sačinjenu od 3D štampane gline lokalnog porekla i uključivao bi mnogo zelenila i obnovljivih izvora energije.

BAD (Foto: Associative Data + Guallart Architects)

Nagrada za najbolju upotrebu sertifikovanog drveta (The Best Use of Certified Timber Prize), koja promoviše zgrade napravljene od drveta iz održivog izvora, pripala je Spain's Paseo Mallorca 15, iza koga stoji OHLAB. Sudije su pohvalile korišćenje prirodnog svetla u projektu i njegovu energetsku efikasnost. Projekat je ocenjen kao pasivna kuća zelene gradnje, što znači da zahteva vrlo malo energije za održavanje ugodne temperature unutra, bez obzira na vremenske prilike.

Spain's Paseo Mallorca 15 (Foto: Jose Hevia)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;