INFONET-468X60-BANNER

Na mestu aerodroma u Atini niče grad sa najvišom kulom u Grčkoj

14.11.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Samo je nekoliko profesija pokazalo veću posvećenost našoj kolektivnoj budućnosti od arhitekture. Istorija obiluje primerima koji su gurali društvo napred, a sada je red došao na Ellinikon u Atini koji od početka planiranja privlači mnogo pažnje.

Najviša kula u Grčkoj

Najviša kula u Grčkoj (Foto: Lamda Development)

Ellinikon će imati 1.532 hektara i biće najveći evropski projekat urbane regeneracije. Prva od tri faze izgradnje potpuno novog javnog parka, nazvanog The Ellinikon Park, trebalo bi da bude završena do 2025. godine. Biće veličine Monaka, imaće poslovnu četvrt, stambenu zajednicu i biće obalska atrakcija.

U čitav projekat biće implementriana najnaprednija pametna infrastruktura koja se koristi u održivoj gradnji. Ovo nije ni malo lako, pa su u projekat uključeni Kengo Kuma, Foster + Partners, Aedas i Sasaki, čije je kolektivno iskustvo od neprocenjive vrednosti.

Kula će imati upečatljivu zelenu fasadu

Kula će imati upečatljivu zelenu fasadu (Foto: Lamda Development)

Veliki deo projekta se gradi na ogromnoj parceli koja je nekada bila međunarodni aerodrom u Atini. Otvoren 1938. godine, Međunarodni aerodrom Ellinikon je na mnogo načina bio oličenje Evrope 20. veka. Tokom Drugog svetskog rata, Nemci i Italijani okupirali su Grčku i uzurpirali ovaj prostor.

U drugoj polovini 20. veka Grčka je uživala u svom zlatnom periodu modernog putovanja. Ovo je omogućilo posetiocima iz svih krajeva da po prvi put dožive blistave plaže i obiđu istorijske arheološke lokacije u zemlji. Ubrzo je stigla nova zgrada istočnog terminala, koju je projektovao poznati finski arhitekta Eero Saarinen.

Očekuje se dolazak velikog broja turista

Očekuje se dolazak velikog broja turista (Foto: Lamda Development)

Krajem 20. veka počeli su problemi u grčkoj ekonomiji, a do 2001. aerodrom je zvanično zatvoren. Ovo je dovelo do toga da prostor bude pretvoren u stadione i druge objekte za Letnje olimpijske igre 2004. u Atini. 2007. globalna finansijska kriza razotkrila je ozbiljne ekonomske probleme zemlje. Meštani su žudeli za svetlijim danima i razlogom za optimizam.

Odisseas Athanasiou, izvršni direktor kompanije LAMDA Development koja nadgleda veliki projekat urbane obnove, ističe da tim graditelja veruje da je ovaj trenutak sličan Njujorku pre Centralnog parka ili Londonu pre Hajd parka i da je Ellinikon jedan od onih jedinstvenih projekata koji će u potpunosti preurediti lice grada.

Neometan pogled na more

Neometan pogled na more (Foto: Lamda Development)

Od osnivanja Atine u petom veku pre nove ere, grad je imao strogi kodeks da nijedna zgrada ne sme da pređe visinu Akropolja od 150m, zbog čega je Atina postala veliki grad pun betona i malo javnih zelenih površina. Smešten oko 12km dalje, Ellinikon je van te nadležnosti, što omogućava podizanje najviše kule u Grčkoj.

Antoinette Nassopoulos-Erickson, arhitekta, urbanistički dizajner i stariji partner u Foster + Partners, čija je porodica živela u blizini bivšeg aerodroma kaže da su nakon zatvaranja aerodroma mnogi razmatrali kako bi se ovaj prostor mogao iskoristiti i činilo se da su mogućnosti beskrajne. Foster + Partners je bio ključan u dizajniranju kule Riviera visoke 200m koja će biti najviša zgrada u Grčkoj.

Sa kraja na kraj stizaće se za 15 minuta

Sa kraja na kraj stizaće se za 15 minuta (Foto: Lamda Development)

Ova stambena kula koja će imati upečatljivu zelenu fasadu biće smeštena duž obale i pružaće stanarima neometan pogled na more. Njena tanka struktura postiže LEED zlatnu ocenu, jer će uštedeti 35% više energije od konvencionalne zgrade slične veličine.

Autori veruju da će ovo biti grad u gradu

Autori veruju da će ovo biti grad u gradu (Foto: Lamda Development)

Kada bude završen, Ellinikon neće imati samo nove stambene jedinice, već i univerzitet, bolnicu i školu za decu sa smetnjama u razvoju. LAMDA veruje da će ovo biti grad u gradu, a sa kraja na kraj stizaće se za 15 minuta ili manje.

Da bi zaista bio grad u gradu, Ellinikon je zahtevao maloprodajni aspekt. Tim je angažovao arhitektu Kengo Kumu da dizajnira jedan od dva glavna maloprodajna prostora u okviru projekta. Kuma, rodom iz Japana, je majstor kada je u pitanju dizajniranje prostora u blizini vode. Njegov dizajn za niz komercijalnih objekata duž obale ima vijugavu, konzolnu liniju krova koja istovremeno reflektuje obilnu sunčevu svetlost i prati krivine mirnog mora.

Ellinikon će imati 1.532 hektara

Ellinikon će imati 1.532 hektara (Foto: Lamda Development)

Konačan uspeh bi značio da Ellinikon učini za Atinu ono što je Marina Bej uradila Singapuru ili Gugenhajm Bilbau. Lokalni stanovnici procenjuju da će projekat otvoriti 75.000 novih radnih mesta, kao i da će dovesti zapanjujućih 1-1,5 miliona novih turista.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;