INFONET-468X60-BANNER

Završena izgradnja impozantnog sedišta proizvođača dronova

05.10.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Čuveni britanski studio Foster + Partners je još 2018. najavio saradnju sa kompanijom DJI kako bi stvorio novo sedište za ovog vodećeg proizvođača dronova. Ambiciozni projekat je sada završen i sastoji se od dva atraktivna nebodera koja uključuju konzolne sekcije u kojima se nalaze kancelarije, istraživačke oblasti i područja za testiranje dronova.

Kule dostižu visinu od 194m i 212m

Kule dostižu visinu od 194m i 212m (Foto: DJI)

DJI Sky City se nalazi u Kini, u Šenženu koji je doživeo neverovatan građevinski bum tokom protekle decenije i svake godine ima najviše novoizgrađenih nebodera na svetu.

Na zelenim terasama mogu da uživaju gosti i zaposleni

Na zelenim terasama mogu da uživaju gosti i zaposleni (Foto: DJI)

Ove dve zgrade dostižu visinu od 194m i 212m. Imaju prilično složenu strukturu jer se svaka kula sastoji od centralnog čeličnog dela, sa konzolnim zastakljenim "kutijama" koje vire napolje, a u njima se nalaze kancelarijski prostori i istraživačke oblasti.

Zgrade imaju sistem za sakupljanje kišnice

Zgrade imaju sistem za sakupljanje kišnice (Foto: DJI)

Viseći most na visini od 105m predstavlja zgodan način prelaska iz jedne kule u drugu. Dodatno, sistem dvostrukih liftova postavlja dva lifta u isto okno, povećavajući upotrebljivi kancelarijski prostor.

U isturenim delovima su kancelarije

U isturenim delovima su kancelarije i istraživačke oblasti (Foto: DJI)

Foster + Partners objašnjava da se kancelarijski i istraživački prostori nalaze u plutajućim objektima koji su konzolno podignuti od centralnih jezgara velikim nosačima i kružnim profilisanim čeličnim šipkama za vešanje.

Zgrade su okružene baštama

Zgrade su okružene baštama (Foto: DJI)

Ovo je prva upotreba asimetrične viseće čelične konstrukcije u ovako visokoj kuli, a inovativna struktura smanjuje potrebu za stubovima, stvarajući impresivne i neprekidne kancelarijske i istraživačke prostore. Zahvaljujući tome napravljene su laboratorije za testiranje letova dronova sa četiri visine koje su jedinstvene za DJI. Laboratorije su spolja označene rešetkama u obliku slova V koje daju kulama njihov prepoznatljiv identitet.

Kule povezuje viseći most

Kule povezuje viseći most (Foto: DJI)

DJI Sky City ima bogate bašte koje ga okružuju, a tu su i višestruke zelene terase na kojima mogu da uživaju gosti i zaposleni.

Korišćena voda se sakuplja i prerađuje

Korišćena voda se reciklira (Foto: DJI)

Autori su vodili računa o štednji energije, pa unutrašnji raspored i zastakljivanje imaju za cilj maksimalno korišćenje dnevne svetlosti, a inteligentni sistem kontrole zgrade obezbeđuje smanjenje potrošnje energije van radnog vremena.

Prirodna svetlost se maksimalno koristi

Prirodna svetlost se maksimalno koristi (Foto: DJI)

Kišnica se sakuplja i skladišti za ponovnu upotrebu, a korišćena voda se reciklira kako bi pomogla u navodnjavanju zelenila.

Šenžen je doživeo građevinski bum proteklih godina

Šenžen je doživeo građevinski bum proteklih godina (Foto: DJI)

Kompanija Foster + Partners bila je veoma zauzeta u poslednje vreme, a pored ovog projekta nedavno je prikazala i svoj stadion za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;