SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Odmaralište koje garantuje iskustvo odlaska u svermir

20.09.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Sferično odmaralište visoko 224 metra kreirali su dizajneri Sandra G. Matthews i Michael R. Henderson. Gosti će moći da dožive iskustvo nalik odlasku na Mesec. Kreatori se nadaju da će svoj projekat realizovati na četiri lokacije širom sveta.

Autori se nadaju da će izgraditi četiri ovakva projekta širom sveta

Autori se nadaju da će izgraditi četiri ovakva projekta širom sveta (Foto: Moon)

Odmaralište je nazvano Moon (Mesec), a sastoji se od sferične čelične konstrukcije koja okružuje hotel i atrakcije koja imitira površinu meseca a izgrađena je na dva od tri sprata kružnog podijuma.

Henderson navodi da će ovo će biti potpuno integrisano, savremeno, luksuzno odmaralište koje obuhvata jedinstvenu atrakciju koja omogućava gostima da šetaju po površini Meseca dok istražuju autentičnu lunarnu koloniju, pa bi ovo bio svemirski turizam za sve.

Unitar sfere je hotel sa 20 spratova

Unitar sfere je hotel sa 20 spratova (Foto: Moon)

Iznad podijuma, struktura visoka 224 metra biće zatvorena u okviru "najveće sfere na svetu", koja bi spolja izgledala kao mesec.

Ovaj sferni oblik bi bio konstruisan od čeličnog okvira slične prirode onima koje je popularizovao američki arhitekta Richard Buckminster Fuller. Bio bi prekriven kompozitom od ugljeničnih vlakana i uključivao bi solarne panele za napajanje odmarališta.

Hotel od 20 spratova nalazio bi se unutar sfere i omogućavao bi lunarno iskustvo koje bi oponašalo površinu Meseca i uključivalo "lunarnu koloniju".

Gosti će imati utisak da su na Mesecu

Gosti će imati utisak da su na Mesecu (Foto: Moon)

Henderson ističe da će projekat imati 10 hektara autentične talasaste mesečeve površine koja će uključivati veoma detaljnu radnu lunarnu koloniju, a koristiće se za posete gostiju i obuku astronauta. Kolonija će predstavljati više globalnih korporacija i svemirskih agencija koje će pokazivati svoju tehnologiju, a projekat predviđa i univerzitetski kampus.

Henderson i Matthews su osnovali organizaciju Moon World Resorts da licenciraju koncept Moon-a, sa ciljem izgradnje odmarališta u Severnoj Americi, Evropi, Bliskom istoku i Aziji. Organizacija predviđa da će prvo odmaralište biti izgrađeno u Dubaiju.

Izgradnja će koštati 5 mijardi dolara

Izgradnja će koštati 5 mijardi dolara (Foto: Moon)

Njihova procena je da će izgradnja svakog odmarališta koštati 5 milijardi dolara i da će privući čak 10 miliona posetilaca godišnje.

Henderson je uveren da će, za razliku od mnogih "fantastičnih" predloga koji se pojavljuju, Moon zaista biti izgrađen, jer je to potpuno logično iz perspektive izgrađenog okruženja i njegov biznis plan je izuzetno ubedljiv.

Premda Henderson navodi da na Zemlji ne postoji ništa slično Mesecu, ova atrakcija liči na par sferičnih muzičkih prostora koji će biti izgrađeni u Londonu i Las Vegasu. Dizajniran od strane arhitektonskog studija Populous za MSG Group, lokacija u Londonu je nedavno dobila dozvolu za planiranje, dok je sfera u Las Vegasu u izgradnji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;