INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U toku je r(evolucija): Jeste li bezbedni?

07.02.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Obezbeđenje mora da bude uspešno svaki put. Uljezu je dovoljno da bude uspešan samo jednom.

Pođimo od vašeg nedavnog tendera za nabavku usluga obezbeđenja. Koji kriterijumi su bili najvažniji? Većina bi odgovorila „odnos cene i kvaliteta”, bez upuštanja u definiciju kvaliteta. Da li je neko išao logikom funkcionalnosti sistema ili, možda, zalazio u to kakav profil službenika obezbeđenja mu se nudi? Ne radi se o tome kakav sistem bezbednosti kupujem, već šta želim da on radi za mene. A želim da štiti moje poslovanje, zaposlene, klijente i sve moje vrednosti na najbolji način.

Risk radar

Matematički, 100 minus 1 je 99, ali u svetu bezbednosti, kada sa 100 sklonite 1, ostaju dve nule - dakle, duplo ništa. Toliko vredi vaš program bezbednosti ako dođe do "ne daj bože" situacija a nemate adekvatnog partnera, sa adekvatnim planom kontinuiteta poslovanja.

Lako je započeti raspravu o tipičnim merama za ublažavanje bezbednosnih rizika, počevši od tradicionalnog koncepta "guards, guns and gates", koji počiva na obezbeđenju ljudima, preko neophodnosti primene tehničkih sistema zaštite (poput alarma i video-nadzora), zatim sistema "life safety" (poput detekcije požara i razglasa), do primene potpuno integrisanih sistema, koji su preko potrebni da bi sve funkcionisalo "glatko" i na jednoj platformi - jednom ekranu.

Zanemarujemo činjenicu da je istinski krajnji korisnik integrisanih sistema vaš službenik obezbeđenja na kapiji i, da nije tih sistema, on bi bio tek "portir" (nažalost, opšteprihvaćen pogrdan naziv), koji ima veliku odgovornost i zaduženje da čuva i sačuva imovinu. "Portir", koji zarađuje oko 300 evra mesečno. Neko bi rekao da za taj novac ne možeš da čuvaš sebe, a kamoli nešto tuđe. Ali on najbolje zna vaš program bezbednosti. On zna slabosti i prednosti. Ima li kome to da saopšti? Da li je on usamljeni vuk na vašoj lokaciji ili "konektovani" zaštitnik koji je deo istinski integrisanog bezbednosnog programa? Industrija obezbeđenja je časna profesija, nedovoljno cenjena i nedovoljno plaćena; tu sudbinu dele i službenici obezbeđenja (Ne, nisu oni samo "portiri"!) nego časni i odgovorni ljudi. I ako nema sistema iza njih koji im daje podršku i potporu, kakvim ishodima se nadamo?

Vi, klijenti, vlasnici ste resursa i najbolje poznajete svoje vrednosti. Poznajete i istoriju pređašnjih pretnji, a G4S Srbija je tu da ukažemo na njih, ali i na dodatne pretnje. Nakon što zajedno identifikujemo šta je vama najvrednije i čega se najviše plašite, pomažu vam da taj strah ublažite. Čovek, robot, dron, kamere? Zavisi od vašeg budžeta, ali taj budžet zavisi od vašeg poimanja bezbednosti – da li je doživljavate kao investiciju ili kao trošak. G4S Srbija ima struktuiranu filozofiju upravljanja bezbednošću, bilo da se radi o procesuiranju gotovine, projektovanju, ugradnji, održavanju i integraciji tehničkih sistema zaštite ili primeni usluga koje se zasnivaju na obezbeđenju ljudima.

Srž upravljanja bezbednošću jesu sistemi zasnovani na umeću procene rizika, ispravnog dizajna, instalacije, integracije i održavanja u generalni koncept bezbednosti konkretnog objekta ili imovine klijenta. To je čuveni 3R model (Resources, Risks and Resolutions), odnosno resursi (vrednosti), rizici i rešenja. To je istinski koncept "mantech" - sinergija čoveka i tehnike/tehnologije. To je ta (r)evolucija!

Usluge

Dakle, koliko ste bezbedni? Pristupite jednoj odličnoj, besplatnoj alatki https://riskassessment.g4s.com/#/en_US/survey/online kojom ćete oceniti gde ste danas u pogledu bezbednosti. G4S Srbija stoji na raspolaganju da, nakon dobijanja izveštaja, prodiskutuju o upravljanju bezbednosnim rizicima i određivanju adekvatnog programa bezbednosti vaše imovine.

G4S ima ekspertizu i znanje da koncept Integrated Security 360° predloži i realizuje. Pritom, svakome može desiti da negde u nečemu pogreši. Tu nastupa njihova ključna prednost - svaka njihova aktivnost je pokrivena polisom osiguranja od profesionalne odgovornosti. Uvek ste "pokriveni".

A šta se dešava u vezi sa bezbednim rukovanjem vašim novcem?

Usluge transporta i obrade novca su najrizičniji poslovi koje vrše privatne firme iz industrije bezbednosti. Naizgled, čini se je sve u redu dok se ne desi napad. A šta se onda događa? Da li je moj pružalac usluge transporta novca imao osiguranje? Šta se dešava ukoliko moj pružalac usluge ne može da aktivira svoju polisu jer nije poštovao uslove propisane polisom osiguranja?

Ovo su samo neka od pitanja koja se nameću. Takođe, mnogi koriste pojam osiguranja i polisa, ali ne obraćaju pažnju na razlike između polisa, uslove osiguranja koji su propisani polisama - čini se - sitnice, ali zbog kojih dolazi do velikih gubitaka.

Sa evolucijom industrije bezbednosti dolazi do revolucije u načinu obezbeđivanja kontinuiteta poslovanja.

Izbor je na vama. A rešenja su kod G4S Srbija.

G4S SECURE SOLUTIONS

Marko Šukilović, CPP, direktor poslovnog razvoja i G4S Academy Strategic Solution Specialist, 
Nikola Petrović, direktor Sektora za upravljanje gotovinom i vrednostima

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;