INFONET-468X60-BANNER

Gradi se najveći evropski rezervoar toplote

08.07.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Švedska energetska kompanija Vattenfall trenutno u Berlinu gradi ono što tvrdi da je najveći evropski rezervoar za skladištenje toplote. Smešten je u elektrani na ugalj Reuter-West snage 600MW u Berlinu i predviđeno je da u aprilu 2023. bude pušten u rad.

Najveći evropski rezervoar za skladištenje toplote

Najveći evropski rezervoar za skladištenje toplote (Foto: Vattenfall)

"Mi zapravo imamo optimalan način da bez fosilnih goriva u budućnosti obezbedimo toplotu za naše berlinske kupce", saopštila je kompanija. "Kada postoji višak energije vetra na raspolaganju, on se može na licu mesta pretvoriti u toplotu preko termoelektrane i zatim uskladištiti."

Rezervoar za skladištenje tople vode je visok 45m i ima kapacitet od 56 miliona litara. On će skladištiti vodu za daljinsko grejanje na temperaturi od 98°C i koristiće toplotu proizvedenu obnovljivom električnom energijom koja dolazi iz mreže.

Rezervoar će sa četiri pumpe biti povezan cevovodom dugačkim 400m. "Ako se topla voda doda na vrhu, ista količina hladne vode se vadi na dnu", navodi ova kompanija na svojoj web stranici. "Dakle, menja se samo odnos količina između tople i hladnije vode u skladištu, ali ne i ukupna količina vode."

Vattenfall je početkom jula počeo da puni rezervoar i koristio je delimično destilovanu i negaziranu vodu da smanji habanje u berlinskoj gradskoj toplovodnoj mreži. Operacije punjenja trebalo bi da traju oko dva meseca.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;