INFONET-468X60-BANNER

Omladinski centar od masivnog drveta nagrađen za svoj održivi dizajn

04.07.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Počasno priznanje na međunarodnom konkursu za dizajn omladinskog centra Yeonsu-gu za svoj inovativni i održivi dizajn dobio je Omladinski centar Neutinamu kompanije Matteo Cainer Architecture.

Omladinski centar Neutinamu

Omladinski centar Neutinamu (Foto: MCA / Liraat)

Smešten u Yeonsu-gu, Inčeon Republika Koreja, centar je dizajniran kao dinamičan i siguran društveni prostor za tinejdžere. Ova ekološki prihvatljiva građevina od masivnog drveta ima plutajuće bašte koje okružuju mlade ljude prirodnom lepotom. Spolja, struktura podseća na neku teretani u džungli, igralište ili baštu.

Građevina je ispunjena zelenilom

Građevina je ispunjena zelenilom (Foto: MCA / Liraat)

Ovaj održivi dizajn imao je za cilj da promoviše nove načine razmišljanja o ekološki prihvatljivijoj budućnosti i da uspostavi omladinski centar kao vodeću omladinsku organizaciju koja se zalaže za etički i napredan dizajn.

Namera je da Omladinski centar postane mesto koje će tinejdžerima pomoći da razviju veštine neophodne za suočavanje sa izazovima budućnosti. Koncept je nastao iz ideje da je mladost kao drvo koje raste. Dizajneri su inspiraciju našli u jednom od snažnih simbola ovog podneblja - drvetu Zelkova Serrata ili neutinamu, koje simbolizuje zdravlje.

Drvo Zelkova Serrata inspirisalo je dizajnere

Drvo Zelkova Serrata inspirisalo je dizajnere (Foto: MCA / Liraat)

Podsećanje na teretanu u džungli nije slučajno. Neutinamu predstavlja ideju o drvetu kao drvenoj arhitekturi na koju se može penjati i koja seže do neba, što simbolizuje rastuću mladost i okvir za održavanje treninga i razvoja različitih sposobnosti tinejdžera.

Centar podseća na teretanu u džungli

Centar podseća na teretanu u džungli (Foto: MCA / Liraat)

Zgrada ima više vrtova i mesta za okupljanje sa prekrasnim pogledom na grad. Dizajnirana je kao prostor zajednice, koji je u harmoniji sa okolinom, kako prirodom, tako i ljudima. Štaviše, zgrada je odignuta od zemlje kako bi se stvorio prostor za bašte ispod nje.

Centar ima znatno više zelenila od uobičajenih objekata ove namene. Drvena konstrukcija i vegetacija koja raste na zgradi pružaju mladim ljudima čiste otvorene prostore za uživanje u svežem vazduhu i suncu.

Okvir koji omogućava arhitekturi da se razvija tokom vremena

Okvir koji omogućava arhitekturi da se razvija tokom vremena (Foto: MCA / Liraat)

Po zgradi se "penje" kroz prolaze, stepenice i mostove. Neutinamu je dizajniran da bude miran prostor koji pruža udobnost upotrebom toplih materijala kao što je drvo. To je takođe strukturni okvir koji omogućava arhitekturi da se razvija tokom vremena.

Za samu konstrukciju korišćeno je unakrsno lamelirano drvo. Sistemi za korišćenje izvora obnovljive energij kao što su solarni paneli i vetroturbine nalaze se na vrhu zgrade, a tu su i prostorije za prikupljanje i ponovnu upotrebu vode.

Drvena konstrukcija štiti od sunca i vetra

Drvena konstrukcija štiti od sunca i vetra (Foto: MCA / Liraat)

Vegetacija na fasadi zgrade apsorbuje ugljen-dioksid, štiti unutrašnjost od buke, toplote i zagađenja sa ulice i blokira vetar ili sunce u zavisnosti od vremenskih prilika.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;