INFONET-468X60-BANNER

Fantastična gradnja srednjovekovnog mosta prikazana u animiranom videu

17.06.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Često nismo svesni velikih inženjerskih dostignuća zahvaljujući kojima svet u kome živimo danas izgleda ovako. Iznenadimo se kada nam neko skrene pažnju na to kako nastaju zgrade, postajemo radoznali i čudimo se. Koliko je to više slučaj kada se uči o objektima gradova starih stotinama ili hiljadama godina, izgrađenim onim što bismo smatrali primitivnim metodama, dajući rezultate koji izgledaju superiorniji u izdržljivosti i estetskom kvalitetu u odnosu na većinu modernih struktura?

Animirani prikaz gradnje mosta

Animirani prikaz gradnje mosta (Foto: Screenshot/YouTube/praha-archeologicka.cz)

Ono što se danas gradi za nekoliko meseci, pa čak i nedelja, nekada je iziskivalo decenije.

Izgradnja čuvenog Karlovog mosta na reci Vltavi u Pragu počela je 1357. godine pod kraljem Karlom IV. Četrdeset pet godina kasnije, 1402. godine, most je završen. Dugačak 516 metara i širok 10 metara, oštećen je u Tridesetogodišnjem ratu, zatim popravljen, oštećen u poplavama u 15, 18. i 19. veku, ponovo popravljan uz dodatke savremenijih elementima tokom vremena, kao što su gasne svetiljke. Ali njegova srž ostala je čvrsta.

U digitalno animiranom videu možete pogledati ubrzani prikaz procesa izgradnje - skoro pola veka sažeto u 3 minuta. Sagradio ga je arhitekta Peter Parler i prvobitno se zvao Kameni most. Kraljevo ime je dobio 1870.

Nisko ležeća srednjovekovna građevina sastoji se od 16 plitkih lukova i tri gotičke kule, a oivičena je sa 30 baroknih statua. Kao i svaka građevina, ovaj most ima svoje tajne. Prema legendi, tokom izgradnje zidari su dodali tajni sastojak za koji su mislili da će ga učiniti jačim: jaja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;