IZOLACIJA-468X60-BANNER

Fantastična gradnja srednjovekovnog mosta prikazana u animiranom videu

17.06.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Često nismo svesni velikih inženjerskih dostignuća zahvaljujući kojima svet u kome živimo danas izgleda ovako. Iznenadimo se kada nam neko skrene pažnju na to kako nastaju zgrade, postajemo radoznali i čudimo se. Koliko je to više slučaj kada se uči o objektima gradova starih stotinama ili hiljadama godina, izgrađenim onim što bismo smatrali primitivnim metodama, dajući rezultate koji izgledaju superiorniji u izdržljivosti i estetskom kvalitetu u odnosu na većinu modernih struktura?

Animirani prikaz gradnje mosta

Animirani prikaz gradnje mosta (Foto: Screenshot/YouTube/praha-archeologicka.cz)

Ono što se danas gradi za nekoliko meseci, pa čak i nedelja, nekada je iziskivalo decenije.

Izgradnja čuvenog Karlovog mosta na reci Vltavi u Pragu počela je 1357. godine pod kraljem Karlom IV. Četrdeset pet godina kasnije, 1402. godine, most je završen. Dugačak 516 metara i širok 10 metara, oštećen je u Tridesetogodišnjem ratu, zatim popravljen, oštećen u poplavama u 15, 18. i 19. veku, ponovo popravljan uz dodatke savremenijih elementima tokom vremena, kao što su gasne svetiljke. Ali njegova srž ostala je čvrsta.

U digitalno animiranom videu možete pogledati ubrzani prikaz procesa izgradnje - skoro pola veka sažeto u 3 minuta. Sagradio ga je arhitekta Peter Parler i prvobitno se zvao Kameni most. Kraljevo ime je dobio 1870.

Nisko ležeća srednjovekovna građevina sastoji se od 16 plitkih lukova i tri gotičke kule, a oivičena je sa 30 baroknih statua. Kao i svaka građevina, ovaj most ima svoje tajne. Prema legendi, tokom izgradnje zidari su dodali tajni sastojak za koji su mislili da će ga učiniti jačim: jaja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;