INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kako da drvo postane jače od čelika i titanijuma?

06.06.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Stari komadi drveta mogu hemijskim tretmanom da se pretvore u novi super-jak materijal koji se zove "izlečeno drvo".

Da bi se izgradila kružna ekonomija drvo mora da se reciklira u većim razmerama

Da bi se izgradila kružna ekonomija drvo mora da se reciklira u većim razmerama (Foto: Pixabay)

Ovako napravljen materijal od recikliranog drveta je pet puta jači od prirodnog drveta i može se napraviti od bilo kog nusproizvoda drveta, uključujući strugotine i piljevinu.

Drvo se može koristiti na različite načine, ali ipak milioni tona odlaze na deponiju svake godine. Da bi se izgradila istinski kružna ekonomija, drvo će morati da se ponovo koristi u većim razmerama.

Orlando Rojas sa Univerziteta  British Columbia u Kanadi i njegove kolege izmislili su proces koji rastvara lignin, komponentu nalik lepku unutar zidova biljnih ćelija, i otkriva celulozne nanofibrile - sićušna vlakna koja se takođe nalaze u zidu biljnih ćelija.

Ova metoda uključuje rastvarač dimetilacetamid koji se koristi u prisustvu litijum hlorida.

Kada se dva komada drveta tretirana na ovaj način spoje, nanofibrili se vezuju da bi stvorili ono što istraživači nazivaju "izlečenim" komadom drveta. Iako ovo više ne izgleda kao prirodno drvo, ima bolja mehanička svojstva. Testovi pokazuju da je ovaj materijal otporniji na lomljenje od nerđajućeg čelika ili legura titanijuma.

"Dobijamo mehaničku snagu koja prevazilazi snagu originalnog materijala", kaže Rojas. "To funkcioniše zato što koristimo inherentna svojstva celuloze, koja se veoma snažno vezuje nečim što se zove vodonična veza."

Drvo obrađeno na ovaj način može se ponovo koristiti za stvaranje novih objekata, a proces tretmana može da se zvodi i više puta na istim komadima drveta kako bi se produžio njihov radni vek.

"Ovo je zaista elegantan način lečenja drveta, korišćenjem uobičajenog rastvarača za celulozu, obnavljajući i poboljšavajući mehanička svojstva čudesnog materijala prirode", kaže Steve Eichhorn sa Univerziteta u Bristolu, Velika Britanija. "Pristup je očigledno skalabilan i u tome leži izazov da se ova tehnologija podigne na viši nivo."

Istraživači nisu ispitali koliko bi njihova metoda koštala ako bi se povećala na industrijski nivo, ali sve upotrebljene tehnike se i inače koriste. "Procesi koje ovde koristimo su tipični u preradi drveta", kaže Rojas. "Dakle, skalabilnost nije problem."

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Sustainability.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;