IZOLACIJA-468X60-BANNER

Kada arhitekte puste mašti na volju: Pobednici eVolo Skyscraper Competition

20.05.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Objavljeni su pobednici ovogodišnjeg eVolo takmičenja nebodera ("eVolo Skyscraper Competition"). Uz toranj za kontrolu klime i nebodere otporne na cunami, kao i toranj za proizvodnju hrane, takmičenje je obezbedilo arhitektonski dizajn nesputan praktičnošću.

Treba naglasiti da se eVolo takmičenje nebodera manje bavi planovima za kule koje bi ikada mogle biti izgrađene, već se umesto toga fokusira na isticanje zanimljivih ideja. Ne postoji zvanična glavna tema koja bi ih sve spojila, međutim klimatske promene su ove godine velike, a postoji i nekoliko dizajna na koje je uticala pandemija COVID-19.

Prvo mesto osvojio je Climate Control Skyscraper, koji je dizajnirao južnokorejski tim sastavljen od Kim Gyeong Jeung, Min Yeong Gi i Yu Sang Gu.

Prvo mesto osvojio je Climate Control Skyscraper

Prvo mesto: Climate Control Skyscraper (Foto: eVolo)

Sa neobičnim futurističkim suženim oblikom, ideja ovog dizajna je da se određeni broj nebodera uzdiže iznad okeana u blizini obala. Kule bi se zatim koristile za pretvaranje morske vode u kišne oblake, što bi zauzvrat podstaklo padavine i pomoglo obližnjim područjima koja pate od suše. Pokreće se iz solarne energije i uključuje neku vrstu generatora oblaka koji koristi vodenu paru pod pritiskom.

Drugo mesto pripalo je neboderu Tsunami Park Skyscraper, koji su osmislili Kinezi Wang Jue, Zhang Qian, Zhang Changsheng, Li Muchun i Xu Jing.

Drugo mesto: Tsunami Park Skyscraper

Drugo mesto: Tsunami Park Skyscraper (Foto: eVolo)

Ovaj interesantan idejni projekat bio bi izgrađen na obali Tonge kako bi se zaštitila zemlja od cunamija. Neboder koji liči na skupinu stanova na stubovima imao bi formu inspirisanu mangrovama.

Tokom normalne upotrebe omogućio bi ljudima da žive na njemu i oko njega, sa prostorima između njegovih betonskih stubova koji su domaćini plimnog ribolova. Međutim, kada cunami udari, njegov oblik, zajedno sa velikim cisternama za vodu, pomogao bi da se smanji snaga cunamija, čuvajući kopnene zajednice bezbednim.

Treće mesto zauzeo je New Spring Agro-ecological Skyscraper, koji su dizajnirali Michał Spólnik i Marcin Kitala  iz Austrije i Poljske.

Treće mesto: New Spring

Treće mesto: New Spring Agro-ecological Skyscraper (Foto: eVolo)

Projekat ovog para predviđa uglavnom drveni neboder koji podseća na tanku borovu šišarku koja stoji uspravno. Koristio bi se za ublažavanje globalne nestašice u proizvodnji hrane povećanjem broja uuzgajanih vrsta biljanai životinja.

Toranj bi ugostio brojne module zasnovane na drvetu koji služe kao eksperimentalni vrtovi, nudeći naučnicima i istraživačima mesto za pronalaženje novih ideja za pouzdane izvore hrane u uslovima klimatskih promena.

Od pristiglih 427 projekata žiri je odabrao tri pobednika, a 20 je pohvaljeno. "Godišnja nagrada ustanovljena 2006. prepoznaje vizionarske ideje koje kroz novu upotrebu tehnologije, materijala, programa, estetike i prostorne organizacije izazivaju da promenimo način na koji razumemo vertikalnu arhitekturu i njen odnos sa prirodnim i izgrađenim okruženjima" ističe časopis eVolo.

Beeswax Skyscraper

Pohvala: Beeswax Skyscraper (Foto: eVolo)

 

Pohvala: City Healer Scyscraper

Pohvala: City Healer Scyscraper (Foto: eVolo)

 

Skyscraper Injects New Life To Tiankeng

Pohvala: Skyscraper Injects New Life To Tiankeng (Foto: eVolo)

 

The City Chloroplast

Pohvala: The City Chloroplast (Foto: eVolo)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;