INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Liberland: Kako izgleda grad dizajniran u metaverzumu

03.03.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Zbog graničnog spora između Srbije i Hrvatske postoji "ničija zemlja" na kojoj je 2015. godine češki političar Vit Jedlička osnovao Slobodnu Republiku Liberland. To je poluostrvo površine 7km2 koje se nalazi uz Dunav, ima svoju himnu, grb i digitalnu valutu. Trenutno ima 7.000 e-građana i 780.000 podnetih zahteva za državljanstvo.

Liberland u metaverzumu

Liberland u metaverzumu (Foto: Zaha Hadid Architects)

Liberland je u januaru predstavio svoj najupečatljiviji projekat do sada. Radeći sa Patrikom Šumaherom iz Zaha Hadid Architects, Jedlička je svoju zemlju prikazao kao futuristički kripto raj kroz potpuno realizovan grad u metaverzumu. Zamislite salu nacionalne skupštine ili kancelarijske kule – sve je to urađeno u prepoznatljivom Hadidinom arhitektonskom stilu.

Jedlička smatra da je došlo vreme da se ideje pretoče u nešto konkretnije i da je važno da pokažu svetu da su ozbiljni u pogledu pokretanja razvoja u Liberlandu.

Patrik Šumaher je bio rani pristalica Liberlanda. On smatra da je nivo fotorealističkog prikazivanja i osećaj stvarnosti koji se dobija veoma važan, te da ovo nije prostor za igru.

Vreme je da se pokrene razvoj Liberlanda

Vreme je da se pokrene razvoj Liberlanda (Foto: Zaha Hadid Architects)

Liberland nije međunarodno priznata država, ali Jedlička kaže da unapređuju odnose sa državama članicama Ujedinjenih nacija, kao i da su sklopili dogovor sa Haitijem, a Somalilend je priznao Liberland pre nekoliko godina. Dodaje i da je bio u zvaničnoj državnoj poseti El Salvadoru kada su najavili svoj Bitcoin City - ideološki sličan projekat Liberlandu.

Šumaher ističe da je rad na ovom projektu učvrstio njegov stav da arhitekte iz stvarnog sveta treba da budu uključene u izgradnju metaverzuma tokom njegovih početnih faza. On predviđa da će metaverzum doneti zlatno doba za parametricizam - avangardni stil izgradnje zasnovan na kompjuterskim algoritmima koji su definisali Hadidinu karijeru i nasleđe.

U metaverzumu su angažovane iskusne arhitekte

U metaverzumu su angažovane iskusne arhitekte (Foto: Zaha Hadid Architects)

Suosnivač Mytaverse platforme Jaime Lopez Villegas, koji je blisko radio na projektu Liberland, svedoči o prednostima učešća arhitekata u izgradnji virtuelnih svetova. U odnosu na dizajnere igrica, arhitekte brinu o tome kako ljudi komuniciraju sa prostorom i kako prolaze kroz njega, što je od velike važnosti da bi se metaverzum približio realnosti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;